VIDEO: Nu er julelysene tændt på kendt østjysk villavej

Fredensgade i Hinnerup er berømt for sine mange julelys-udsmykkede huse i december. Her til aften blev lysene tændt

01:47

Torsdag aften præcis kl. 20.00 skete det, som rigtig mange juleelskere har ventet på. Den berømte Fredensgade i Hinnerup blev oplyst af et væld af julelys og udsmykninger.

I omkring 20 år har det været en tradition for gadens beboere at pynte deres hjem op med ekstra mange juleting og julelys, og det i en sådan grad at gaden er blevet en turistattraktion.

Det er blevet naturligt, for har jo nærmest stået på, længere end jeg har været i live. Hver evig eneste vinter er der lidt ekstra hyggeligt her i december.

Christoffer Agerbo, Hinnerup

Her til aften var Fredensgade da også særdeles velbesøgt til den første tænding i 2017.

- Det var rigtig flot, da det blev tændt, lød det blandt andet fra drengen Peter fra Havndal nord for Randers.

En af dem, der hvert år ser julelysene på tætteste hold, er Christoffer Agerbo. Hans far er nemlig en af idemændene bag traditionen. Faren skød i år en raket af sted over Fredensgade for at markere julelys-tændingen.

Sådan blev julelys-tændingen skudt i gang. 

- Det er blevet naturligt, for har jo nærmest stået på, længere end jeg har været i live. Hver evig eneste vinter er der lidt ekstra hyggeligt her i december, siger Christoffer Agerbo til TV2 ØSTJYLLAND.

Men mon ikke det er lidt underligt, at så mange personer besøger ens gade og kigger på ens hus – 65.000 sidste år.

Alle kan se hvad vi laver

- Der er rigtig mange hvert år, som går forbi mit hus, og hvis ikke vi har trukket gardinerne for, kan de jo se, hvad vi laver. Men det har vi hurtigt vænnet os til, fortæller Christoffer Agerbo.

Hele traditionen med de mange lys begyndte for cirka 20 år siden. Det gjorde den med et ålegilde og en konkurrence om julepynt mellem et par af gadens beboere.

Den, der så fik det grimmeste hus ud af det, blev årets Meyer.

Jens Agerbo, beboer i Fredensgade

- Den, der så fik det grimmeste hus ud af det, blev årets Meyer, og han skulle så til midsommer rundt og feje de andres indkørsler som Meyer fra Huset på Christianshavn, lyder det fra Christoffers far, Jens Agerbo.

Hurtigt gik der sport i den.

02:32

Få hele historien bag julelysene i Hinnerup i indslaget her.

Luk video

- Pludselig var der en konkurrence om de flotteste lyskæder, husker en anden beboer, Kirsten Melchior Jørgensen.

Og konkurrencen blev hårdere.

- Lige pludselig var der nogen i et hus, der tænkte: Arrrhh. Det skal de ikke have for dem selv, og så pyntede de helt vildt op, fortæller Kirsten Melchior Jørgensen.

Du kan se video fra aftenens lystænding i Fredensgade i Hinnerup øverst på siden.