Ulykker sker tæt på hjemmet

Din egen landevej er den farligste

Genrefoto Foto: Video4News

Mange trafikulykker sker tæt på hjemmet eller på veje, som bilisterne kender godt., fortæller Sikker Trafik i forbindelse med en ny kampagne, der skal få trafikanterne til at overholde fartgrænserne.

Det går nemlig ofte for hurtigt, når bilisterne skal til og fra arbejde, hente børn eller købe ind. I forbindelse med den aktuelle fartkampagne "Mit Hjem - Din Fart?" har Rådet for Sikker Trafik og Q8 spurgt bilisterne, hvorfor de kører for stærkt.

Hele 67 % af de adspurgte bilister, som kører på landevej, siger, at de kører hurtigere end tilladt på landevejene, fordi de kender vejen og ofte kører på strækningen. I Østjylland er det 65 procent af dem, der indrømmer, der kører for stærkt, der angiver den undskyldning. Og det er et problem:  

- På en landevej kan der pludselig komme en bil, en cyklist eller et barn ud fra en sidevej eller indkørsel. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan være forskellen på, om du kan nå at bremse op eller undvige, hvis det pludselig bliver nødvendigt, siger specialkonsulent Søren Troels Berg fra Rådet for Sikker Trafik.

Landevejene er ifølge Sikker Trafik de farligste veje vi har, da det er her, mange kører for stærkt, og samtidig kører man tæt på de andre trafikanter. To ud af tre dødsulykker sker på landevejene.

Tidligere undersøgelser fra Haverikommissionen for Vejtrafikulykker viser, at mange trafikulykker sker på veje, hvor folk ofte kører, og som de kender godt.

- Vi har både undersøgt og spurgt ind til, hvor ulykkerne er sket. Vi kan se, at mange ulykker sker tæt på folks privatbolig eller på veje, som de burde kende godt, siger Sven Krarup Nielsen, formand for Haverikommissionen for Vejtrafikulykker.

Hvis alle overholdt hastighedsgrænserne på vejene, kunne minimum 50 mennesker hvert år redde livet og 250 personer ville ikke blive hårdt kvæstet, oplyser Sikker Trafik.

I forbindelse med den aktuelle fartkampagne "Mit Hjem - Din Fart?" er der sat ca. 4000 røde og hvide silhuetter af en lille vinkende pige i naturtro størrelse langs landevejene i Danmark. Hun skal minde bilisterne om, at der bor 725.000 mennesker i nærheden af landevejene, og at de er generede af bilisternes høje fart.