Udsigt til jobløs vækst i Midtjylland

Stigende optimisme - men ingen ny jobfest i vente. Sådan lyder erhvervslivets bud på det kommende år.

En ny prognose fra Dansk Erhverv viser, at 65 procent af virksomhederne i region Midtjylland forventer stigende omsætning i 2011, men kun 33 procent forventer at ansætte flere.

Selv om der er optimisme i Midtjylland, tegner det forventede opsving altså ikke til at føre til mange nye job.

- Væksten hos virksomhederne er positiv, men der er tale om en jobløs vækst, hvor virksomhederne fremadrettet planlægger at have de samme personalemæssige ressourcer, og de regner altså ikke med at øge antallet af ansatte," siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Liselotte Hohwy Stokholm.

Ikke flere job til midtjyderne
De fleste virksomheder forventer, at antallet af ansatte vil være uændret i 4. kvartal af 2010 sammenlignet med 3. kvartal. 33 procent af virksomhederne i Midtjylland forventer at få flere ansatte i løbet af 2011.

- Trods forventninger om bedre tider er virksomhederne tilsyneladende stadig tilbageholdende med at ansætte. Det hænger sammen med, at virksomhederne ser tiden an. Det kan også i en vis udstrækning skyldes, at krisen har lært mange virksomheder at klare sig med færre hænder, hvilket tyder på en øget produktivitet i virksomhederne, siger Liselotte Hohwy Stokholm.

Bunden af lavkonjunkturen er passeret
På landsplan forventer op mod 40 procent af virksomhederne en stigende omsætning i årets sidste kvartal, mens op mod 60 procent regner med at opleve en stigende omsætning i 2011.
Særligt positivt ser det ud i Hovedstaden, hvor hele 69 procent af virksomhederne forventer stigende omsætning. I Midtjylland regner 65 procent med en stigende omsætning, efterfulgt af Syddanmark med 61 procent. Blandt de mest forsigtige optimister er de nordjyske og sjællandske virksomheder, hvor kun 53 procent forventer vækst i omsætningen.

- I Danmark har vi formået at passere bunden af lavkonjunkturen hurtigere, end vi turde håbe på. Nu kan vi igen begynde at kigge fremad," siger Liselotte Hohwy Stokholm, der dog understreger, at de langsigtede vækstudsigter er yderst moderate.

Kilde: Dansk Erhverv