Rygpatienter mister jobbet

Forsker efterlyser fokus på, at mennesker mister deres job pga. rygproblemer

Foto: Colourbox

Cirka en tredjedel af alle patienter med rygsmerter, som man ikke umiddelbart kan finde en årsag til, er i risiko for at miste jobbet. Det skriver mja.dk.

De foruroligende tal viser sig i en helt ny undersøgelse fra Regionshospitalet Silkeborg, som er foretaget af CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling og Aarhus Universitet.

I undersøgelsen deltog 285 patienter, der alle havde mange og såkaldte uspecifikke rygsmerter.

Patienterne var typisk svære at gøre raske, og havde svært ved at lære at fungere med smerterne, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen.

- En ud af tre patienter angav at have flere fysiske symptomer udover smerter i ryggen, og ender ofte med lange perioder med sygefravær. Mange står i en situation, hvor både omgivelserne og de selv langsomt mister troen på, at de genvinder en tålelig hverdag. Det er ikke fremmende for hverken familieliv eller muligheden for at vende tilbage til et arbejde, siger forsker i Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland Anne-Mette Momsen til mja.dk.

Sundhedssystemet mangler imidlertid veldokumenterede indsatser for rygpatienterne.

Regionsrygcentret i Silkeborg har dog siden 2004 kørt projekter med henblik på at belyse effekten af tværfaglig rygbehandling,

Forskeren opfordrer derfor flere til at følge eksemplet fra Silkeborg, hvor Regionsrygcentret har udarbejdet nye og mere veldokumenterede indsatser for rygpatienter.