Robotarm til hjerneskadede

Ingeniørstuderende fra Aarhus samarbejder med Hammel Neurocenter om en ny, smartere genoptræningsmetode

Foto: Peter F. Gammelby

Et skelet produceret med en 3D-printer og et rygskjold i glasfiber. Til sammen bliver det til en højteknologisk robotarm, som i fremtiden kan hjælpe patienter med hjerneskader.

Det er i hvert fald, hvad en gruppe ingeniørstuderende på Aarhus Universitet drømmer om.

De er i øjeblikket ved at udvikle en såkaldt exoskelet-arm, som er en slags bærbar robotarm, der kan bruges til genoptræning af personer med lammelser forårsaget af en hjerneskade.

Patienter, som ikke selv kan løfte deres arm, kan få hjælp af robotarmen, der kan bøje og strække armen. Det sker ved brug af en elektromotor, som kan opfange hjernens signaler ned til musklerne i armen.

Ifølge de seks studerende kan man på den måde gentræne både armen og hjernen med en robotarm á la superhelten Iron Man:

- Det er altså ikke en exoskelet-arm som dem, der i filmene giver helten superkræfter. Den skal ikke en gang bruges som hjælp til at løfte en kop - det handler udelukkende om at træne patientens evne til at bevæge armen, siger ingeniørstuderende Jonas Dahl Pedersen i en pressemeddelelse.

De studerende udvikler armen som en del af deres bachelorprojekt i samarbejde med Hammel Neurocenter. Centret er nemlig specialiseret i netop genoptræning af personer med problemer efter en hjerneskade.

Udover robotarmen har gruppen også udviklet en handske, som kan sættes i forlængelse af armen. På den måde kan patientens hånd også blive trænet med hjælp fra elektroder.