Personlige stemmer tælles

Medarbejderne i de østjyske kommer har travlt med at tælle stemmer

Foto: Lene Hartig Danielsen

I eftermiddag eller tidlig aften bliver der sat navn på, hvilke folketingskandidater, der snart kan kalde sig folketingsmedlemmer.

Rundt omkring i kommunerne arbejdes der hårdt på at gennemgå hundredetusindvis af stemmesedler. I Østjyllands største kommune, Aarhus, er 330 medarbejdere kaldt på arbejde for at nærstudere sedlerne.

Se også: Sådan fordeles mandaterne

Det sker ifølge borgerservicechef Lene Hartig Danielsen for både at registrere, hvilke konkrete politikere, der er blevet stemt på, men også for at sikre sig, at gårsdagens resultater var korrekte:

- Det går rigtig fint med det. Vi fik mange stemmesedler ind i går, så nu er vi i gang med at genoptælle dem. Det er et krav, at vi både fintæller og optæller de personlige stemmer samtidig, siger hun til tv2oj.dk.

Hun fortsætter:

- Normalt er der ikke de store differencer, så det vil overraske mig meget, hvis vores fintælling skulle ændre ved resultatet.

De travle medarbejdere har til opgave at gennemgå 209.099 stemmer, som er blevet afgivet i kommunens fire valgkredse i Aarhus Syd, Aarhus Nord, Aarhus Vest og Aarhus Øst.

Se også: De kan blive valgets tabere

Tallet for, hvor mange af stemmerne, der er personlige - det vil sige, hvor en vælger har stemt på en bestemt politiker - er ikke kendt.

Optællingen i Aarhus Kommune begyndte klokken otte i morges på rådhuset i Aarhus og forventes at være færdig sent i eftermiddag, fortæller Lene Hartig Danielsen.

Stemmeprocenten for de aarhusianske valgkredse svingede mellem 83 og 89 procent.