K efter helårsfærge-nej: Tror ikke på projektet

Venstre og Konservative stemte nej til at søge tilskud til at gøre Samsø Expressen til en helårsfærge

Foto: Allan J. Kortsen - Scanpix

1 af 2

Samsø Kommune søger ikke penge hos staten for at medfinansiere Samsø Expressen, der sejler mellem Samsø og Aarhus, som helårsfærge, er det netop blevet besluttet på et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen.

- Vi tror simpelthen ikke på grundlaget for det her. Man kan jo ikke engang reservere pengene til Samsø Expressen. Selv hvis vi søgte støtte og fik det tildelt, kan vi ikke bare give pengene til Samsø Expressen. Andre skal også have muligheden, og det vil komme i en form for udbud, siger Per Urban Olsen fra De Konservative til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Per Urban Olsen, der er 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget, har også andre anker mod projektet.

Læs også Mødet er hævet: Nej til helårsfærge på Samsø

- Det afgørende er, om jeg tror på de trafiktal, der ligger. Man regner med 23-25 kunder per afgang hele vinteren hver vej, og sidste år blev de ramt af virkeligheden. Vi har set trafiktallene, og de havde stort set ingen kunder i oktober, så jeg tror ikke på, at de kan få så mange, siger Per Urban Olsen.

Han foreslår i stedet, at Samsø Expressen går tilbage til den oprindelige plan om at sejle sommersejlads de første tre til fem år og derefter forhåbentlig have optjent midlerne til at blive en helårsrute.

Samtidig mener K-politikeren at færgen udleder for meget CO2, og at det i øvrigt ikke er mærkbart hurtigere at sejle til Aarhus end til den eksisterende rute i Hou. 

Læs også Hurtigfærge til debat: Den skal sikre Samsøs fremtid

- Jeg synes, vi har en utroligt god færge nede i Hou, og hvis du skal ret langt fra havnen i Aarhus, er det ligeså hurtigt at tage til Hou. I stedet skulle vi måske have lavet et projekt om at fange letbanen med en bus fra Hou. Det tager ligeså lang tid at sejle med Issehoved, hvis du ikke lige arbejder nede ved havnen, siger Per Urban Olsen.

Og her stopper ulykkelighederne ved forslaget ikke engang ifølge Per Urban Olsen. Også aflysninger vil være et problem.

- De indstiller sejladsen ved en vind på 14 sekundmeter. I 2015-efterårets trafiktal ville det give en aflysning hver ottende dag, og så er der ikke meget ved at pendle til arbejde, siger han. 

Samsø Færgen, der sejler til Hou, sejler naturligvis stadig året rundt. 

02:09

VIDEO: TV 2 | ØSTJYLLAND var med ombord, da hurtigfærgen mellem Samsø og Aarhus havde sin jomfrutur tilbage i juni sidste år. Se et tv-indslag her.

Luk video