Højreradikale bekymrer PET-chef

Lørdagens demonstrationer giver grund til bekymring

Danish Defence League demonstrerer lørdag i Aarhus. Billedet er en lignende anti-islamisk demonstration i England.

Flere hundrede højreekstremister fra hele Europa går lørdag rundt i gaderne i Aarhus, når den jyske hovedby lægger asfalt til en demonstration mod islam.

Udsigten til at få potentielt voldelige udenlandske kræfter på besøg bekymrer Jakob Scharf, som står i spidsen for Politiets Efterretningstjeneste.

- Begivenheden i Aarhus viser med al tydelighed, at de ekstreme grupper nu skaber globale alliancer og bevæger sig på tværs af landegrænser. Derfor samarbejder vi med efterretningstjenester i en lang række lande, siger Jakob Scharf ifølge Århus Stiftstidende.

- Vi er især bekymrede over involveringen af de central- og østeuropæiske højreradikale ved demonstrationen i Aarhus. De lande har en relativt markant tilslutning til deres bevægelser og en stor voldelig kapacitet, tilføjer PET-chefen.

Kort afstand mellem demonstranter
Det er den højreorienterede organisation Danish Defence League, der har indkaldt til demonstrationen.

Det har udløst moddemonstrationen Aarhus for mangfoldighed, og kun få hundrede meter kommer til at skille de to grupper fra hinanden.

Det forventes, at antiislam-demonstrationen vil samle et par hundrede deltagere i Mølleparken. Danish Defence League venter besøg af allierede fra lande som Storbritannien, Bulgarien, Norge, Finland, Sverige og Polen.

Politiet: Flere tusinde i moddemonstration
Politiet forventer til gengæld, at moddemonstrationen, der starter på Rådhuspladsen, vil få deltagelse af flere tusinde.

I det antiracistiske miljø er man fast besluttet på, at det ikke skal lykkes Defence League at bruge mødet i Aarhus til at skabe tættere kontakter mellem de forskellige europæiske fraktioner.

Ud over aktivister fra København, ventes der også at komme antifascister fra Sverige, og også den britiske Unite Against Fascism ventes at sende folk af sted.

Østjyllands Politi har gennem flere måneder forberedt sig på demonstrationerne i Aarhus, som bliver blandt de største politiindsatser, som ordensmagten i Smilets By har været involveret i.