Hjertestarter reddede liv

Ansatte på plejehjem genoplivede beboer med hjertestop

En mandlig beboer på lokalcenter Bøgeskovhus i Aarhus kan takke en hjertestarter og et handlekraftigt personale for, at han er i live i dag.

Manden, som bor i plejeboligerne ved lokalcentret, faldt livløs om netop som han var på vej ud af døren til en ventende Falckbil, der skulle køre ham til et lægetjek.

En ansat på plejecentret løb efter hjertestarteren, mens andre gik i gang med at give hjertemassage. Men først ved det tredje stød fra hjertestarteren begyndte mandens hjerte igen at slå.

Hjerteanfaldet med den lykkelige udgang fandt sted den 17. februar, oplyser Aarhus Kommune. En af medarbejderne fortæller:

- Da vi kom i gang med hjertestarteren, følte jeg mig meget tryg. Den analyserer hjertets aktivitet og meddeler hele tiden, hvad vi skal gøre, samt hvornår den støder, så vi kan fjerne os i tide. Samarbejdet mellem os tre mennesker og brugen af hjertestarteren gjorde, at det bare gik helt perfekt.
 
Sundhed og Omsorg købte for et år siden 50 hjertestartere og kurser for 300 medarbejdere i brug af apparaterne. Hjertestarterne er placeret synligt og lettilgængeligt på kommunens lokalcentre og frivillighuse, fortæller rådmand for Sundhed og Omsorg Dorthe Laustsen (SF).

- Jeg er meget glad for, at hjertestarterne viser deres afgørende betydning for genoplivning ved hjertestop; eksempelvis ved episoden på Bøgeskovhus. Og så er jeg selvfølgelig stolt af de pågældende medarbejderes indsats, siger hun.