Hanne hædres for sin forskning: Får æren og 1,2 mio. kroner

Fødevareforsker Hanne Christine Bertram er en af fem forskere, som i år får overrakt Eliteforsk-prisen af Uddannelses- og Forskningsministeriet

Foto: Ditte Valente

For to måneder siden fik Hanne Christine Bertram et hemmeligt brev ind ad døren. Afsenderen var uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), som ville oplyse hende om, at hun havde vundet en af Danmarks fornemste forskningspriser, Eliteforsk-prisen 2017.

- Jeg blev meget overrasket. Det var en lidt underlig fornemmelse. På den ene side havde jeg lyst til at rende ud på gangen og fortælle mine kollegaer det, men på den anden side vidste jeg godt, at jeg ikke måtte sig noget. Men det er en meget stor ære, fortæller hun til TV 2 | ØSTJYLLAND.

41-årige Hanne Christine Bertram får prisen for sit arbejde på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, hvor hun er ansat som professor. Hun betegner sig selv som fødevareforsker og har flere gange høstet anerkendelse for sin analyseteknik kaldet Metabolomics.

Læs også Aarhus-forsker får pris og 1,2 mio. kroner

Med Eliteforsk-prisen, som hun får overrakt torsdag, følger 1,2 millioner kroner, hvoraf de 200.000 kroner er til forskeren selv personligt og resten, en million kroner, er til forskningsaktiviteter.

Forsker i kød

Prisen bliver overrakt torsdag på Glyptoteket i København med deltagelse af blandt andre Kronprinsesse Mary.

- Jeg tror, det bliver en rigtig stor oplevelse også at møde kronprinsessen, siger Hanne Christine Bertram.

Jeg vil gerne forstå, hvordan kød påvirker vores sundhed. Min filosofi er, at vi aldrig stopper helt med at spise kød, så i stedet for at droppe kødprodukter, vil jeg hellere finde ud af, hvordan vi gør dem sundere.

Hanne Christine Bertram, professor

Pengene skal bruges på fortsat, at kunne have et stærkt forskningsteam omkring sig, fortæller hun. 

Hun har tidligere beskæftiget med proteiner i kød og mælk og deres evner til at beskytte mod overvægt. Det er lidt i samme baner, hun nu vil forske videre.

- Jeg vil gerne forstå, hvordan kød påvirker vores sundhed. Min filosofi er, at vi aldrig stopper helt med at spise kød, så i stedet for at droppe kødprodukter, vil jeg hellere finde ud af, hvordan vi gør dem sundere, siger Hanne Christine Bertram.

Hanne Christine Bertram fik i 2003 ph.d.-grad fra Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer på Københavns Universitet. 

Vindere af Eliteforsk-prisen 2017

  • Professor Thomas Lars Andresen, DTU Nanotech, Danmarks Tekniske Universitet
  • Professor Mikael Rask Madsen, iCourts, Centre of Excellence for International Courts, Københavns Universitet
  • Professor Klaus Høyer, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
  • Professor Søren Galatius, Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
  • Professor Hanne Christine Bertram, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.