Gartneri ramt af demonstration

Demonstration mod løndumping foran gartneriet Rosa

Omkring 50 mennesker var torsdag morgen mødt op foran gartneriet Rosa i Lading nær Aarhus for at demonstrere imod løndumping.

Det skyldes, at det store gartneri nu har hyret arbejdskraft fra et firma, som ikke har overenskomst. Gartneriet Rosa, der producerer potteroser, er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og dermed forpligtiget til at følge overenskomsten, skriver Fagbladet 3F.

Gartneriet Rosa har i flere omgange benyttet firmaer, der leverer stærkt underbetalt arbejdskraft fra Østeuropa. Senest har gartneriet tidligere i år brugt firmaet E-Work, hvor litauere tjente under det halve af lønnen fastsat i overenskomsten for arbejde på gartnerier i Danmark. Nu får gartneriet udenlandsk arbejdskraft fra det danske firma Admin ApS, der heller ikke har tegnet overenskomst.

Konfliktoptrapning

Hos Den Grønne Gruppe i 3F Århus Rymarken mener formand Thomas Møller, at gartneriet Rosa på den måde har optrappet den faglige konflikt med 3F, der har stået på gennem de seneste knap to måneder.

- Vi kræver stadig, at produktionen af stiklinger på gartneriet Rosa bliver udført på danske overenskomstvilkår. Vi vil have overenskomst med firmaet Admin og på den måde sikre ordentlige løn- og ansættelsesvilkår for alle medarbejdere på gartneriet, siger han.

3F havde varslet såkaldt sympatikonflikt mod E-Work. Sympatikonflikten skulle træde i kraft 2. april, men kort forinden meddelte arbejdsgiverforeningen GLS-A, at medlemsvirksomheden Rosa ikke længere benyttede E-Work.

Fagbladet 3F har forsøgt at få kommentarer fra gartneriet Rosas ejer og direktør Harley Eskelund om dets betaling til Admin samt om lønnen til firmaets medarbejdere på hans gartneri. Først forklarer Harley Eskelund, at han ikke ved, om gartneriet Rosa har hyret Admin ApS. Men kort efter forklarer han, at han til 3F har givet oplysning om gartneriets brug af Admin ApS. Derefter afbryder Harley Eskelund telefonforbindelsen.

Det er torsdag ikke lykkedes Fagbladet 3F at komme i kontakt med firmaet Admin ApS.