Gæld følger indsatte resten af livet

Østjyske indsatte får ofte en så stor regning for sagsomkostninger, at de ender i bundløs gæld.

Den sociale retshjælp i Århus får flere og flere henvendelser fra indsatte og dømte, der ikke kan overskue den gæld de har til det offentlige. Gælden, som ofte skyldes sagsomkostninger, er et problem, ikke bare for den dømte, men også for samfundet. Det fortæller P4 Østjylland.

- Vi får gennemsnitligt fem henvendelser om dagen af den her slags. Det siger Sandy Madar, der er formand for den sociale retshjælp i Århus.

Den sociale retshjælp yder gratis juridisk bistand til indsatte og dømte.

Ifølge hende oplever mange af de dømte gælden som en usynlig straf. En straf, som kommer oven i den dom, de har modtaget.

- Vi giver dem en regning på for eksempel 300.000 kroner, som er med til fastholde dem i kriminalitet.

Ph.d studerende Annette Olesen fra Syddansk Universitet beskæftiger sig med, hvad gælden betyder for de dømte. Hun er enig i, at gælden kan være en forhindring på vejen mod en mere retskaffen tilværelse.

- Ud fra det materiale, jeg har nu, så siger størstedelen, at de ikke kan finde nogen motivation til at tage job og uddannelse.

Hvis den dømte får et arbejde, og kommer til at tjene mere end hvad der svarer til kontanthjælp, så kan SKAT, der står for at inddrive gælden, tilbageholde en del af lønnen, til at afdrage på gælden.

- Det, de indsatte siger til mig er, at gælden gør, at de ikke har lyst til at få et arbejde. De kommer aldrig til at bidrage med noget til samfundet, fortæller Annette Olesen.