Ekspert: Ulve blev ikke sat ud

Tror ikke på konspirationsteori

Det er ren "konspirationsteori" at tro, at nogen bevidst har sat ulve ud i den danske natur.

Det siger zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum, efter at en østjysk landboformand har udtrykt skepsis over for, at ulvene selv skulle have fundet vej fra Tyskland og Polen til Midt- og Vestjylland.

- Det er lige præcis den slags vandringer, ulve kan finde på at foretage, og der er ingen grund til at tro, nogen skulle have sat dem ud i naturen, siger Mogens Trolle til P4 Østjylland.

Han siger, at ulve for to år siden vandrede ind i Holland og Belgien, og at det var kun et spørgsmål om tid, før de også kom til Jylland.

- Man kender nøjagtig den samme konspirationsteori om udsætning fra Sverige, Norge og andre lande, som ulven er kommet frem i, og den er typisk fremsat af folk, som er store modstandere af ulven, siger Mogens Trolle til P4 Østjylland.

Landboformand: Ulve formentlig sat ud

Formanden for LandboMidtØst, Steen Vindum, har udtrykt skepsis over for, at de tre ulve, der beviseligt har huseret i det midt- og vestjyske, selv skulle have fundet vej op over Kielerkanalen og op gennem Nordtyskland og Sønderjylland, uden at have "mæsket" sig i får og dådyr undervejs.

- Jeg hælder til den teori, at ulvene skulle være sat ud, uden at jeg kan sige, hvem der skulle stå bag eller hvorfor, sagde Steen Vindum lørdag til Berlingske Nyhedsbureau.

Han er erklæret modstander af ulve i den danske natur og mener, der er behov for en debat om, hvordan man skal tackle rovdyrenes tilstedeværelse i Danmark.

Nye tegn er dukket op

Mens debatten raser, er der igen dukket nye tegn op på ulvenes færden.

Så sent som fredag aften så en jæger ifølge P4 Østjylland en han-ulv ved Harrild Hede i Midtjylland.

- Ser den cirka 160 meter ude. Det er en han, da den letter ben fire gange. Den er voldsomt plaget af skab og har ikke hår tilbage på halen og flere bare pletter, og i det hele taget ser den meget tynd ud, skrev jægeren i sin beretning til Naturhistorisk Museum.

Tirsdag så en anden jæger ifølge P4 Østjylland en ulv jage og nedlægge et rå-lam i samme område.

Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) indførte fredag en midlertidig erstatningsordning, der kompenserer dyreejere for ihjelbidte dyr.

Ordningen vil være gældende, indtil Vildtforvaltningsrådet sidst på året kommer med dets udkast til en forvaltningsplan for ulv i den danske natur.