Anmeldere giver Røde Orm lunken modtagelse

Røde Orm, der er en af Aarhus 2017s helt store satsninger, får krasse ord med på vejen af fire anmeldere

Foto: Mikkel Berg Petersen - Scanpix

Forestillingen Røde Orm, der havde premiere onsdag ved Moesgaard Museum, bliver ikke overdænget med stjerner af anmelderne.

Kirsten Dahl, Århus Stiftstidendes anmelder, giver forestillingen tre ud af seks stjerner.

Hun konstaterer, at Røde Orm fysisk set fylder godt i landskabet, men som friluftsspil savner spillet kunstnerisk nerve. 

Læs også Vilde vikinger tørner sammen på Moesgaards tag: Kom med bag kulissen

Jakob Steen Olsen fra Berlingske uddeler ligeledes tre ud af seks stjerner.

- Men hvad med alt det, der så gør friluftsteatret til den avancerede form for selvpineri, det oftest kan være, når vi udsætter os selv for forfrosne lemmer på stolerækkerne i det, der skulle forestille en lun sommeraften? Har nogen drukket mjød med fluesvamp? Hvorfor har man valgt at smække et kæmpestor, kuldsejlet vikingeskib op som en skal, der skærmer for alt det, Moesgaard har at byde på af natur? Må man formode, for man kan ikke se den. Naturen altså, skriver han i sin anmeldelse.

Interaktivt kort: Klik på prikkerne og kom med scenograf Eilev Skinnarmo med rundt i scenografien og oplev blandt andet scenen fra en drone.

Jakob Steen Olsen mener ikke, at forestillingen udnytter omgivelserne. Kunne den ikke ligeså godt have været spillet indendørs?, spørger han. 

Læs også Tilskuer roser Røde Orm: Fantastisk forestilling

Jyllands-Postens Henrik Lyding giver forestillingen tre ud seks stjerner.

Han mener, at Røde Orm balancerer usikkert mellem alvor og parodi.

Man kunne ærligt talt godt have ønsket sig nogle flere kunstneriske proteiner fremfor en dialog spækket med vikingevulgariteter og kampscener.

Henrik Palle, Politiken

- Undervejs er der drikkeorgier, store ord og flade vittigheder, gerne centreret om det seksuelle – vi er jo udendørs og folkelige – og masser af sværdkampe, der ikke helt ved, om de vil tage sig selv alvorligt. Lige som kostumernes blanding af skind, læder og moderne, pangfarvede materialer ikke ved det. Eller guldkrus, der lyder af plastik, og skjolde, der klinger af pap. Monty Python er sine steder ikke langt borte, skriver han i anmeldelsen.

Selv om Henrik Palle, Politikens tv-redaktør, er en smule mere gavmild med fire ud af seks hjerter, efterlyser han elegance og skarphed i Røde Orm: 

01:16

VIDEO: Se med fra prøverne hvor Røde Orm og Sigtrygg kæmper mod hinanden.

Luk video

- For selv om forestillingen er velspillet – omend lovlig højlydt og deklamerende sine steder – folkelig, farverig og festlig, så er der reelt kun tale om et vold- eller vikingespil med honette ambitioner. Og der er point for at inddrage landskabet og museumsbygningen i fortællingen, men man kunne ærligt talt godt have ønsket sig nogle flere kunstneriske proteiner fremfor en dialog spækket med vikingevulgariteter og kampscener, der savner elegance og skarphed, skriver han.

Røde Orm kan opleves frem til den 1. juli.