Aarhus Kommune køber avanceret robot

Aarhus Kommunes afdeling for innovation, teknologi og kreativitet har investeret i en robot, der blandt andet skal testes på Dokk1

Aarhus Kommune har bestilt en avanceret robot til en pris i omegnen af 130.000 kroner.

Den skal testes i flere funktioner, blandt andet hos Dokk1, fortæller Bo Fristed, der er leder af afdelingen for Innovation, Teknologi og Kreativitet i Aarhus Kommune.

- Vi skal finde ud af, hvordan man bruger sådan en robot i kommunen. Vi tester altid ny teknologi. For halvandet år siden var det droner, så havde vi et projekt med Google Glass og nu er det så robotterne – og det er ud fra en betragtning om, at flere førende robotforskere mener, at robotter bliver en stor del af vores hverdag i fremtiden, siger Bo Fristed til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Robotten, der allerede er blevet døbt Norma, bør være lige på trapperne, oplyser fabrikanten.  Det er den samme type robot som ’Pepper’, som robotforsker Søren Tranberg Hansen har investeret i, og som TV 2 |ØSTJYLLAND tidligere har fortalt om. Læs mere om det her.

- Vores robot, Norma, skal blandt andet være værtinde på en konference i Barcelona, hvor vi har fået en dansk stand. Hun er også ved at få en Facebook-profil, så hun kan blive en del af vores arbejdsfælleskab og en ny kollega på kontoret, siger Bo Fristed.

TV 2 | ØSTJYLLAND sætter fokus på at blive ældre med ny teknologi på vej. Læs mere om temaet her.

Robotten kan programmeres til lidt af hvert, og det er da også planen, at den skal lidt rundt i kommunen.

- Vi vil prøve hende af på Dokk1 for at understøtte formidlingen på vores bibliotek. Alle vores bøger har en chip, som hun kan registrere, og så kan vi nemt få hende til at læse en bog, som brugeren viser frem, og hun kan fortælle mere om bogen og forfatteren, siger Bo Fristed. 

Norma skal også prøves af i borgerservice, så folk tager det rigtige kø-nummer, ligesom robotten er set som hovedrolleindehaver i et læseprojekt.

- Og så vil vi se, om hun kan være med til at reducere ensomhed eller skabe mere glæde på et lokalcenter. Det kan være at fortælle historier, vi kan hente fra vores stadsarkiv. Måske kan hun være historiefortæller, siger Bo Fristed.