Tre brande på to uger: - Det er fuldstændigt meningsløst

Nattens brand ved det gamle Amtssygehus var den tredje på bare fjorten dage. Nu bliver overvågningen i området intensiveret.

Tidligere på året var det gamle Amtssygehus plaget af hærværk. Nu er balladen tilbage i form af formodede brandstiftelser. Foto: Øxenholt foto

Tre udbrændte biler, to biler med slemme brandskader, en udbrændt motorcykel og en forkullet træplade. Det er resultatet efter tre brande på to uger ved det gamle Århus Amtssygehus på Tage-Hansens Gade. 

- Det er jo fuldstændigt meningsløst. Det er rigtigt træls, siger Henrik Kjærsgaard, der er teamleder for bygninger i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Plaget af hærværk: Amtssygehus endnu engang ramt af brand

I nat var det en træplade, der brød i brand. Politiet har sat en efterforskning i gang, der skal afdække, hvordan branden er opstået. 

Nu var der ellers lige kommet lidt ro på, og så kommer der en ny tendens.

Henrik Kjærsgaard, teamleder for bygninger, Aarhus Kommune

- Det er jo ikke en brand, der er begyndt af sig selv, men hvordan det er sket, skal vi til at finde ud af, siger vagtchef hos Østjyllands Politi Jes Frederiksen til TV2 ØSTJYLLAND.

02:03

VIDEO: Aarhus Kommune overtog ved årsskiftet grunden, som det nu tomme sygehus i Tage Hansens Gade ligger på. Siden har de 44.000 kvadratmeter stået tomme. Det er tilsyneladende en fristelse, som en række hærværksmænd ikke kan modstå. Indslaget er fra d. 10. april 2019.

Luk video

Plaget af hærværk

Det er bestemt ikke første gang, det gamle amtssygehus er ramt. Tilbage i april kunne vi her på TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at der på bare en måned var blevet smadret omkring 30 vinduer. Derudover var der brændt kulsyreslukkere af.

Der har været flere øjne på herude. Og det er ikke det bedste for hærværksmænd.

Henrik Kjærsgaard, teamleder for bygninger i Aarhus Kommune

Siden da har der ellers været ro på i området. Nogle af lokalerne er blevet lejet ud til kommunale institutioner, og så er der blevet fri parkering. Aarhus Kommune troede derfor, at de havde fået bugt med ballademagerne.

Læs også Historisk hospital udsættes for massiv hærværk - borgerne betaler regningen

- Det har hjulpet, at der har været flere øjne på herude og mere trafik. Det er ikke det bedste for hærværksmænd. Der er forsvundet lidt kobber og nogle nedløbsrør, men det har slet ikke været så slemt, som vi oplevede tidligere på året, siger Henrik Kjærsgaard.

Lokalerne ved det gamle Amtssygehus har flere gange været udsat for hærværk. På bare en måned blev omkring 30 vinduer tidligere på året smadret.

Udbrændte biler

Men i forrige weekend brød en motorcykel i brand. Den udbrændte sammen med to nyere biler, der var parkeret ved siden af. Branden opstod omkring 50 meter fra det sted, hvor træpladen i nat brød i brand.

Vi håber selvfølgelig ikke, det er noget, der fortsætter. Men man kunne godt frygte det, når det nu er sket tre gange på fjorten dage.

Henrik Kjærsgaard, teamleder for bygninger, Aarhus Kommune

I sidste weekend var den gal igen. Her brød en bil foran hovedindgangen i brand. Den udbrændte, og de to biler ved siden af fik kraftige skader. 

- Nu var der ellers lige kommet lidt ro på, og så kommer der sådan en ny tendens. Vi håber selvfølgelig ikke, det er noget, der fortsætter. Men man kunne godt frygte det, når det nu er sket tre gange på fjorten dage, siger Henrik Kjærsgaard, teamleder for bygninger i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vægterkørsel intensiveret

Henrik Kjærsgaard fortæller, at den brændende træplade stod op af en træbygning, som heldigvis var beklædt med en stålplade. Hvis ikke en årvågen borger havde kontaktet beredskabet, kunne hele hallen være brændt ud.

Efter episoderne har kommunen intensiveret vægterkørslen omkring Amtssygehuset, så der er større bevågenhed. Derudover har politiet ifølge Henrik Kjærsgaard indvilget i at patruljere oftere forbi området.

01:32

VIDEO: I september 2018 lukkede Amtssygehuset, da de sidste afdelinger flyttede til Skejby. Her kan du komme med på rundtur i de forladte lokaler. Videoen er fra februar 2019.

Luk video