Tommy fængslet efter kamp mod Islamisk Stat: - Jeg er ikke overrasket

Tommy Mørck er blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel for at have opholdt sig i konfliktzoner med krig. Dommen er den første af sin slags

06:25

VIDEO: Tommy Mørck mener, at man skal se på reglerne på området. Hør interviewet med ham her.

Tommy Mørck bliver den første, der er dømt skyldig i en lov, der gør det forbudt at opholde sig i konfliktzoner med krig.

Han er mandag ved Retten i Aarhus blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel, efter han har opholdt sig i konfliktområder i Syrien. 

Læs også Ulovligt ophold i Syrien giver fængsel i seks måneder

- Loven er meget simpel, og den har jeg brudt. Jeg synes bare, at loven er på kanten med menneskerettighederne. Vi begrænser danske borgeres færden i udlandet. Det er uhensigtsmæssigt, siger den 39-årige østjyde til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg synes bare, at loven er på kanten med menneskerettighederne. Vi begrænser danske borgeres færden i udlandet.

Tommy Mørck

Under hans ophold i Syrien kæmpede han sammen med den kurdiske milits, YPG, mod Islamisk Stat, men det er ikke det, han er dømt for.

- Det er ikke det, jeg har gjort dernede, jeg er sigtet for. Det er et spørgsmål om, hvor jeg har været. Hvis jeg var gået derned og trådt over den imaginære distriktsgrænse midt ude i ørkenen og havde stået der og gloet, så havde jeg brudt lige så meget, som jeg har nu, siger Tommy Mørck.

00:50

VIDEO: Hør anklager Jacob Balsgaard Nielsen forklare, hvad han mener om sagens udfald.

Luk video

Anklageren er tilfreds

Forsvareren gik efter frifindelse, men på grund af de klare beviser blev Syrien-krigeren dømt skyldig. Han agter dog at anke afgørelsen.

Anklageren derimod er tilfreds med dommen.

Læs også Mandag kan kampen mod terror sende Tommy i fængsel

- Vi er tilfredse med, at han er blevet erklæret skyldig, og vi er også tilfredse med straffen, siger anklager Jacob Balsgaard Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener også, at det er en sag af større betydning.

Tommy Mørck har kæmpet med kurderne mod Islamisk Stat, men det er ikke det han er dømt for. Han er dømt alene for hans ophold i konfliktzonen. Foto: Privat

- Den er principiel i den forstand, at det er første gang, at vi har truffet en afgørelse i en sådan sag, siger Jacob Balsgaard Nielsen.

04:48

VIDEO: Tommy Mørcks sag vækker opsigt i mediebilledet. Vi har før fortalt om sagen her på TV2 ØSTJYLLAND. Se  et tv-indslag fra 29. maj her.

Luk video