Ulovligt ophold i Syrien giver fængsel i seks måneder

Tommy Mørck kæmpede side om side med kurdiske styrker imod Islamisk Stat i Syrien

Tommy Mørck befandt sig i 2016 og 2017 i Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat nær Raqqa.

I den første sag om ulovligt ophold i konfliktområder i Syrien straffes en mand med ubetinget fængsel i seks måneder.

Dermed har Retten i Aarhus mandag fulgt ønsket fra anklagemyndigheden i sagen mod Tommy Mørck.

Det var i 2016 og i 2017, at han befandt sig i Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat nær Raqqa. Men forinden havde han ikke fået politiets tilladelse, og dermed overtrådte han en af paragrafferne i straffelovens kapitel om terrorisme.

Læs også Syrien-kriger: - Jeg føler ikke, jeg har gjort noget forkert

Det er justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der formelt har rejst anklagen mod den 39-årige mand fra Aarhus. 

Hans forgænger på posten, Søren Pind fra Venstre, lancerede i 2016 loven om ophold i konfliktområder som et led i "den hårde linje over for terror".

Imidlertid er den første, der dømmes, altså en borger, der kæmpede imod Islamisk Stat, som af myndighederne beskrives som en terrororganisation.

04:48

VIDEO: Tommy Mørck mener ikke selv, han har gjort noget forkert. Se et interview med ham her. Interviewet er fra 29. maj.

Luk video

- Man ville egentlig ramme IS-krigere, men man rammer alle mulige andre, har Tommy Mørck udtalt.

Under et retsmøde forleden kiggede dommer, domsmænd, anklager og forsvarer sammen med Mørck på flere kort over Syrien. Den tiltalte har forsvaret sig med, at han ikke vidste præcis, hvor han han befandt sig i ørkenen. Dette er imidlertid ikke en gyldig undskyldning, lød det fra anklageren:

- At han ikke ude i sandet kunne se skilte med distriktsgrænser udelukker ikke forsæt, når han havde besluttet at tage ophold ved frontlinjen, sagde advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen.

Hos den kurdiske milits var Mørck med i en enhed med et tungt våben, har han fortalt.

06:25

VIDEO: Tommy Mørck mener, at man skal se på reglerne på området. Hør interviewet med ham her. Interviewet er lavet umiddelbart efter, at der blev afsagt dom i sagen i dag, mandag.

Luk video