Skal Aarhus forandres for altid? Nu bliver det afgjort
Efter et år med borgermøder, analyser og heftig debat er tiden nu kommet til, at politikerne skal træffe en beslutning om udvidelsen af Aarhus Havn.
Hvor stor skal Aarhus Havn være?
Det er et af de helt centrale spørgsmål forud for de forhandlinger, der går i gang tirsdag eftermiddag.
Her skal politikerne i Aarhus forsøge at nå til enighed om den udvidelse af havnen, der har skabt voldsom debat det seneste år.
Oprindelig præsenterede Aarhus Havn et storstilet projekt, der skulle udvide havnen med 104 hektar svarende til 140 fodboldbaner.
Men planerne var knapt præsenteret, før kritikken haglede ned over projektet og borgmester Jacob Bundsgaard (S), der også er bestyrelsesformand i Aarhus Havn.
Bekymring for klima og kapacitet
Kritikken gik både på, at udvidelsen ville ødelægge udsigten over Aarhus Bugten og livet langs kysten, men også at anlægsarbejdet ville få store negative konsekvenser for havmiljøet, klimaet og trafikken i nærområdet.
Særligt har kritikerne været bekymret for den klapning i Aarhus Bugten, der er lagt op til i det eksisterende forslag, og hvad det vil have af betydning for havmiljøet.
Hvad er klapning?
Klapning er, når man graver havbund fra havne og sejlrender op, og dumper det på havet.
Navnet ”klapning” kommer af, at opgaven med at flytte og dumpe det opgravede materiale sker med et specialskib, der har klapper i bunden. Dumpningen sker altid på en klapplads, som er godkendt af Miljøstyrelsen.
Klapning kan potentielt være skadeligt for miljøet eller påvirke andre aktiviteter på havet, og derfor kræver det en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.
Kilde: Miljøstyrelsen
Fortalerne påpegede omvendt, at havnen har udfordringer i forhold til kapaciteten, og at de udfordringer blot vil blive større med tiden. I september kom så en analyse fra rådgivningsvirksomheden Rambøll, der dokumenterede behovet for en udvidelse.
Der står sagen nu. Holdningerne deler sig lige fra dem, der ikke vil have nogen udvidelse overhovedet til dem, der mener, at det oprindelige forslag om en stor udvidelse skal føres ud i livet.
Midt imellem er der en gruppe fortalere for en mindre udvidelse.
Foreslår mindre udvidelse i etaper
Fredag præsenterede Venstre så et forslag til en havneudvidelse, der er markant mindre end de oprindelige planer og foreslår en udvidelse i etaper.
- Den model borgmesteren har lagt frem er ude af proportioner og for voldsom. Vi kan halvere størrelsen i forhold til borgmesterens forslag, sagde politisk leder for Venstre i Aarhus Christian Budde til TV2 ØSTJYLLAND.
Venstres forslag lægger ud med en udvidelse af havnen på bare 30 hektar og får umiddelbart pæne ord med på vejen fra andre dele af byrådet.
- Det er helt naturligt, at vi ser ind i en mindre udvidelse, end den der er lagt frem, også selv om det er en mindre udvidelse, end havnen ønskede i første omgang, sagde SF’s Jan Ravn Christensen til TV2 ØSTJYLLAND i søndags.
- Man har set skriften på væggen
Protesterne mod udvidelsen har i det hele taget været så store, at partier og politikere på tværs af byrådet ikke længere tror på, at den oprindelige plan for havneudvidelsen går igennem.
- Vi skal ikke have mere end nødvendigt. Hvor det nøjagtigt lander, har vi ikke afgjort endnu, men jeg tror ikke det bliver på 105 hektar, sådan kan jeg godt sige det, udtalte De Konservatives Mette Skautrup søndag.
- Det er helt klart, at man har set skriften på væggen og ikke kan gå videre med den fulde udvidelse med mindre man vil acceptere at få en lussing ved næste valg, sagde Metin Lindved Aydin fra Det Radikale Venstre.
I dag mødes politikerne så til de afgørende forhandlinger. Mødet er uden bagkant, men hvornår en afgørelse er truffet, vides ikke.