Sådan ved du, at du ikke køber en hvalp fra en hvalpefabrik

Her får du en række gode råd, hvis du gerne vil købe en hvalp fra et ordentlig sted

01:56

TV2 ØSTJYLLAND har besøgt opdrætter Kirsten Hansen. Se med her.

En 58-årig mand og en 70-årig kvinde skal nogle måneder i fængsel, hvis det står til anklageren i en grim sag om hundemishandling i Gjerlev ved Randers.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse drev parret, hvad organisationen betegner som en hvalpefabrik - et sted, hvor hvalpe bliver opdrættet udelukkende for at tjene penge.

Læs også Aflivede hunde med riffelskud og slag: Gjerlev-par tiltalt for dyremishandling

Men hvordan kan man vide, om en hvalp har det godt og kommer fra et ordentligt sted? Hvad skal man være opmærksom på som køber?

TV2 ØSTJYLLAND har besøgt Kirsten Hansen, der er hundeopdrætter og ejer af Kennel Alina i Hadbjerg, og fået en række gode omkring hvalpekøb.

Hvad kan være et faresignal, hvis man finder en annonce i avisen eller på nettet?

- Det er, hvis du ikke må se moren og de andre hunde i familien. Hvis man ikke må se hunden i sit hjem, så skal man ikke købe den. Man skal aldrig købe en hund, hvis man ikke har en god mavefornemmelse omkring hunden og dens ejer.

Hvorfor skal en hvalp være otte uger, inden man må købe den?

- De skal være modne til at rejse hjemmefra. Der sker så meget, fra de bliver født. De vokser jo 1000 gange hurtigere, end et menneske gør. De skal være selvstændige, når de rejser hjemmefra, for det er en stor omvæltning at rejse hjemmefra og til et nyt sted.

Læs også Anklager: Sag om hundemishandlig er 'usædvanlig' og 'specielt grov'

Kan man risikere at blive tilbudt hvalpe, der ikke er 8 uger?

- Det kan man godt, men så skal man lade være med at købe dem. Hunde bliver tit importeret, når de er 6 uger gamle. Så er de slet ikke modne til at blive taget fra deres forældre.

Hvordan tjekker man, at en hund er registreret i Dansk Hunderegister?

- De er chipmærket. Det er lovpligtigt, at hunde skal være chippede, inden de er 4 måneder. Alle dyrelæger og politiet har scannere, så de kan simpelthen chippe, hvor de hører til. 

- Hvordan ved man, om en hvalp er vaccineret?

- Vi vaccinerer ikke hunde, før de er 12 uger. Der er meget politik omkring, hvornår man vaccinerer hunde i dag. I gamle dage vaccinerede man hunde, når de var 12 uger og 16 uger, og det gør vi også. Så det er ikke unaturligt, at de ikke er vaccinerede, når de rejser hjemmefra efter 8 uger. 

Læs også Forvirring om hundesmiley-ordning

Hvorfor skal man insistere på at se hvalpen sammen med sin mor?

- Det er for at se, at de harmonerer sammen, og at de er glade og tilfredse, og at moren er sød og rar ved sine hvalpe. Hun må godt sætte dem på plads, men når de er helt små hvalpe, skal hun lægge sig ned og give dem det mad, de skal have. 

Er det vigtigt, at hvalpene har haft deres mor i de 8 uger, som loven siger?

- Det er rigtig vigtigt, for de skal opdrages og også lære at indordne sig. De skal lære, at der er nogle ting, de må, og nogle ting, de ikke må, og det viser hun dem.

Hvad hører med til et godt hundeopdræt?

- Hvalpene skal være en del af familien, og de skal opleve nogle ting. Vores hunde er lidt uopdragne og hopper op af folk og skal snakkes med, men det siger folk er rart nok. Så kan de se, at man være almindelig hund og ikke behøver sidde pænt hele tiden. 

Kirsten Hansen sælger ikke selv sine hvalpe til hvem som helst. 

- Jeg forlanger, at folk skal komme og se, hvordan de vokser op. Hvis folk skal have hund herfra, så skal de godkendes først, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.