Østjyske skoleelever bruger fredagen på skak

Sidste dag før folkeskolernes vinterferie er der skak på skemaet

01:11

Det er efterhånden kendt for de fleste med et barn i den danske folkeskole, at dagen før efterårsferien er motionsdag.

Men måske er det mindre kendt, at dagen før folkeskolernes vinterferie faktisk også er sat af til et specielt formål. Det er nemlig Skolernes Skakdag, som bliver afholdt på 266 skoler landet over. 

Læs også Skakbrikkerne rykker ind i skolerne

En af de skoler er Holme Skole i det sydlige Aarhus. Her fik eleverne i dag lov til at udfordre hinanden i et parti skak.

- Det har vi gjort her på Holme Skole, lige siden der kom nogle forskningsresultater, der viste, at børnenes læring simpelthen øges ved, at de er gode til at spille skak. Det er ikke bare, som man måske skulle tro, i matematik. Det er faktisk også i mange andre fag, specielt når der er grammatik, så kan det, at man er god til skak, give en bedre viden i de andre fag, siger viceskoleleder på Holme Skole, Simon Fenger. 

Det var Trygfondens Børneforskningscenter, som i perioden 2013 til 2015 forskede i effekten af skak på elever i folkeskolens tre første klassetrin.

Læs også Østjyde bliver dansk mester i skak

Forskningen konkluderede, at skaktimerne forbedrede elevernes kompetencer i matematik markant.

Men det hele skal ikke gå op i forskning og læring. Der skal naturligvis også være lidt konkurrence, derfor går de bedste skakelever videre til et finalearrangement i Billund.

- Udover, at der er noget læring og noget viden, så er der også en konkurrencedimension, som børnene er meget optaget af, siger Simon Fenger.

Øverst i artiklen kan du se mere fra Skakdag i Holme