Ole redder historisk brugs

Efter en håndfuld måneder uden lokale indkøbsmuligheder kan lokale ildsjæle genåbne købmanden.

Udgivet Opdateret

I Mejlby udenfor Hjortshøj nord for Aarhus har de været uden en lokal købmand siden april. Men nu bliver der igen kortere til indkøb for de lokale.

Min Købmand kan nemlig åbne dørene på torsdag. 

Den 26. april drejede den hidtidige Dagli'Brugsen nøglen om, men Ole Bengtsen ville kæmpe for en brugs i sin by.

Derfor havde den lokale initiativtager allerede haft kontakt med dagligvarekæden Dagrofa og samlet en gruppe mennesker bag projektet, og på et par måneder havde han sammen med projektgruppen og flere frivillige solgt 408 anparter á 2500 kroner gennem hårdt arbejde og stemte dørklokker, så de lokale kunne købe forretningen tilbage af Coop.

- Jeg er meget tilfreds og meget positivt stemt over, at det kunne lade sig gøre med opbakningen. Vi har nok tænkt lidt som Pippi, at "det har vi ikke prøvet før, så det kan vi nok finde ud af", siger initiativtager Ole Bengtsen.  

En by-udfordring

Udover de lokale anparter har projektet fået støtte fra landdistriktspuljen og lokale sponsorer, og dermed blev der råd til de 925.000 kroner for bygningen samt til nyt inventar, men det har ikke været uden udfordringer. 

- Udfordringen var, at vi ligger i Aarhus Kommune, som er en bykommune. Men det lykkedes at få 400.000 kroner. Det krævede et stort researcharbejde i samarbejde med Dagrofa, fortæller Ole Bengtsen. 

Ansøgere skal selv kunne matche det beløb, der gives i tilskud. Derfor skulle gruppen selv finde 400.000 kroner. Der blev også indsamlet 300.000 kroner fra lokale sponsorer gennem forskellige sponsorater. 

Dermed er det en ny og indbydende butik, der møder kunderne på torsdag, fortæller han.

Dagli'Brugsen lukkede i april. / Foto: TV2 Østjylland

Det var Coop, der på grund af økonomisk underskud besluttede at dreje nøglen om på brugsen, der har ekspederet kunder i 150 år - og nu altså kan gøre det igen, men som Min Købmand.

Dagrofa-modellen

Initiativgruppen tyede til den såkaldte Dagrofa-model, hvor Dagrofa kommer med rådgivning og hjælp, og de lokale altså køber anparter. 

- Dagrofa er en organisation, der har slået sig op på at være samarbejdspartner med mindre købmænd. De havde en drejebog for, hvordan man som borgerprojekt kan få finansieret sådan et projekt, siger Ole Bengtsen. 

Som jeg har sagt før, er det ikke nok med et like, der skal kontanter til, og det har folk nu vist
Ole Bengtsen, initiativtager, Mejlby

I maj indkaldte initiativgruppen til borgermøde, hvor der deltog mere end 100 personer, for at få en fornemmelse af, om projektet var realistisk.

De fik nøglerne i midten af august, og siden har renoveringen været i gang.

Men er kundegrundlaget der, nu én butik allerede har drejet nøglen om?

- Det er jo 1000-kroners-spørgsmålet. Deres analyse viser, der er omsætning til det. Så det afhænger jo af, om den lokale købmand kan blive samlingspunkt. Hvis det ikke går, har vi gjort forsøget, siger Ole Bengtsen. 

Han tror på, at når man har involveret sig økonomisk, er man mere villig til at støtte. 

- Som jeg har sagt før, er det ikke nok med et like, der skal kontanter til, og det har folk nu vist. Vi kan ikke købe en ejendom for, at nogen synes noget. Der skal handling til. 

Den nye købmand kommer fra Meny i Thorsø og bor lokalt i området.

Ifølge Ole Bengtsen er det det eneste borgerprojekt i Aarhus Kommune, der er lykkedes.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her