Ny undersøgelse får motorvejsnaboer til at frygte for helbredet

Trafikstøj er værre end ventet for vores helbred. Det viser ny forskning, og det har fået alarmklokkerne til at ringe hos naboer til Djurslandmotorvejen.

Udgivet Opdateret

- Kan det ende med, at vi bliver syge af at bo her?

Det spørgsmål stiller Henning Pleth fra Terp nord for Aarhus sig selv, mens han sidder i sin havestol. 

Ikke langt fra terrassen i den landlige natur ligger Djurslandmotorvejen nemlig. Ja, faktisk er det den nærmeste nabo, og det er en larmende en af slagsen. 

- Det er jo en konstant summen hele tiden, siger Henning Pleth. 

Henning Pleth er bekymret for sit helbred, efter han har læst, hvilke konsekvenser det kan have at være udsat for for meget trafikstøj.

Han er bekymret for den udvikling, han hører, og ligesom mange andre har han også fulgt med i det seneste nye danske kæmpestudie fra Kræftens Bekæmpelse, der viser, at trafikstøj kan have en negativ effekt på alvorlige folkesygdomme. 

- Det er jo deprimerende at tænke på. 

Det nye studie viser blandt andet, at der er en sammenhæng mellem trafikstøj og sygdomme som brystkræft, type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde.

Ny fartgrænse giver mere støj 

Sidste år blev fartgrænsen på strækningen mellem Lisbjerg og Løgten ændret fra 110 til 130 kilometer i timen. 

Grænseværdier for vejstøj

Miljøstyrelsen har i Danmark fastsat nogle vejledende grænseværdier for vejstøj i boligområder på 58 dB. Er støjen over 68 dB omtales området eller boligerne som ”stærkt støjbelastede”. 

Kilde: Vejdirektoratet

En ændring, der sparede bilisterne for ét minuts ekstra køretid, men som nu er blevet en daglig hovedpine for naboerne. 

Henning Pleth har målt støjniveauet til omkring 70 decibel på sin matrikel, og forskning viser, at et niveau på blot 35 til 40 decibel kan være farligt i længden. Det svarer til støjen, man oplever på et bibliotek.

Overvejer at flytte på landet

Fartgrænsen har også fået Judith Gorski op af havestolen. Hun bor ved Hjortshøj uden for Aarhus  og har omkring 500 meter i fugleflugt til motorvejen. Fartændringen har gjort hende bekymret for prioriteringen.

- Hvis ikke man vil lave støjværn eller støjsvagt asfalt, så kan man da gå tilbage til, at man må køre 110 kilometer i timen igen, siger Judith.

Judith Gorski fra Hjortshøj håber, at hun kan være med til at få fartgrænsen tilbage til 110 kilometer i timen.

Hun mener nemlig, at der er et alt for stort fokus på effektivitet og hastighed frem for borgernes velbefindende. 

Det har fået hende til at revurdere, om hun har slået sig ned det rette sted.

- Jeg har faktisk tænkt, om jeg overhovedet kan blive boende her, eller om jeg skal søge endnu længere ud på landet, siger Judith Gorski.

Til en start har hun oprettet facebookgruppen 'Motorvejen Lisbjerg - Løgten tilbage til 110 km/t' i håbet om at få opbakning til at tilbagerulle den højere fartgrænse.

- Jeg håber også, at mange af dem, der sidder i deres haver eller i deres stuer og hører larmen, ved, at de ikke er alene.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her