Nu skal aarhusianske børnehavebørn lære at sortere affald

Børnehavebørn i Aarhus Kommune skal lære at passe bedre på naturen end tidligere generationer. Derfor bliver de nu undervist i at sortere affald.

Pap, papir, plastik, dåser og restaffald.

Nu skal børnehavebørn i Aarhus Kommune også lære at sortere affald.

Det har Aarhus Kommunes Børn og Unge afdeling besluttet.

quote Inden man forstår den store sammenhæng, skal der mange byggeklodser til

Birte Buhl Hansen, miljøkonsulent, Aarhus Kommune

Over den næste tid vil de omdele 30.000 eksemplarer af en børnebog, der hedder Rappe-Skraldebogen, i alle Aarhus Kommunes 3-6 års institutioner.

Bogen skal lære børnehavebørnene at sortere deres skrald.

- Det er vigtigt, at den nye generation bliver godt klædt på til at gøre tingene på en mere bæredygtig måde, for det har de tidligere generationer ikke gjort, siger Birte Buhl Hansen, der er miljøkonsulent i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Bogen er en billedbog og handler om 5-årige Freja fra Brabrand og anden Rappe-Skralde
Bogen er en billedbog og handler om 5-årige Freja fra Brabrand og anden Rappe-Skralde

Dyrene dør

Skal børn ikke bare have lov at være børn?

- Jo, og det er der masser af plads til, og de skal ud og opleve naturen og få lyst til at passe på den. Det er i virkeligheden det, der er allervigtigst, siger miljøkonsulent Birte Buhl Hansen og uddyber:

- Inden man forstår den store sammenhæng, skal der mange byggeklodser til. Så det, at de begynder at få grundlagt nogle gode vaner, det er det, det handler om.

Børnene her fra Børnehaven Smilehullet i Beder synes, at bogen er god.
Børnene her fra Børnehaven Smilehullet i Beder synes, at bogen er god.

Børnehaven Smilehullet i Beder fik torsdag i denne uge besøg af Lotte Salling, der er forfatter til bogen, og efterfølgende var budskabet trængt tydeligt igennem til børnene.

- Man må ikke smide det (skrald red.) ned til dyrene. Man skal smide det i skraldespanden. Dyrene må ikke spise det, for så bliver de døde, siger fireårige Karla Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Forældre kan blive klogere

Børnene får bogen med hjem, og miljøkonsulenten håber, at den også kan inspirere nogle forældre.

- Vi håber og tror meget på, at børnene synes, det er en sjov bog og snakker med deres forældre om den og får den læst højt derhjemme. Så kan det også være, at forældrene bliver klogere på, hvordan de sorterer affald, siger Birte Buhl.

quote Dyrene må ikke spise det, for så bliver de døde.

Karla Andersen, 4 år, Børnehaven Smilehullet, Beder

Bogen kommer i forbindelse med, at alle dagtilbud skal i gang med at sortere affald og udvikle egne løsninger til at sortere både indendørs og udendørs.

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), mener. at det giver god mening at tænke børnene ind som aktive medspillere.

- En billedbog om affaldssortering bringer bæredygtighed og klima ned i børnehøjde. Her kan alle børn få konkret erfaring med en virkelig problemstilling og gennem bæredygtige vaner selv gøre en positiv forskel, både i dagtilbuddet og derhjemme sammen med forældrene, udtaler Thomas Medom i en pressemeddelelse.

Rappe-Skraldebogen kan læses via dette link.