Ingen afgørelse: Vegansk mad på menuen skal behandles yderligere

Her til aften blev et forslag om plantebaseret mad i de kommunale institutioner i Aarhus diskuteret. Intet blev dog besluttet

De kommunale institutioner i Aarhus kommer fremover muligvis til at skulle rive godt med grønt ned fra hylderne i supermarkedet for at kunne tilbyde et plantebaseret måltid. Foto: Simon Læssøe - Scanpix

Ældre, børn og ansatte i Aarhus Kommune skal fremover have en fast mulighed for at vælge et plantebaseret måltid.

Sådan lyder et forslag fra Alternativet, Radikale Venstre og Socialdemokratiet i Aarhus Byråd. Onsdag aften blev forslaget flittigt diskuteret blandt politikerne, uden at der dog kom en afklaring. 

Forslaget er sendt videre i magistraten til behandling. Mandaterne er der stadig, men vi stemmer ikke, når den går videre.

Liv Gro Jensen, Alternativet

- Forslaget er sendt videre i magistraten til behandling. Mandaterne er der stadig, men vi stemmer ikke, når den går videre, skriver en af personerne bag forslaget, Alternativets Liv Gro Jensen, nemlig til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Politisk flertal: Vegansk mad skal på menuen på plejehjem og i vuggestuer

Der er altså stadig et flertal bestående af de tre partier bag forslaget, men byrådspolitikerne blev onsdag aften enige om, at der kræves yderligere behandling, før der kan stemmes. 

Magistraten vil nu arbejde videre med forslaget og få afklaret nogle af de spørgsmål, som politikerne i byrådet er kommet med.

Kød ved siden af

Det er som en del af en klimapolitisk fødevarestrategi i kommunen, at ordningen ønskes stemt igennem. 

Vi peger på, at alle institutioner løfter deres del og tilbyder et plantebaseret måltid, og så kan man få et kødprodukt ved siden af.

Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester

- Vi peger på, at alle institutioner løfter deres del og tilbyder et plantebaseret måltid, og så kan man få et kødprodukt ved siden af, har Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester i Aarhus Kommune tidligere sagt om det nu vedtagne forslag.

Helt konkret betyder det, at alle offentlige institutioner som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner i kommunen skal tilbyde borgerne en plantebaseret valgmulighed. Der er også hensigten, at andelen af plantebaseret mad skal øges i de kommunale køkkener.

Veganere vs. vegetarer

Vegetarer er en samlende betegnelse for personer, der udelukkende spiser planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.

 

Veganere er personer, der lever plantebaseret og så vidt muligt søger at undgå kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning. Derudover undgår de animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr, m.v.

 

Kilde: Alt om Kost / Miljø- og Fødevareministeriet

Vil nedbringe CO2

Håbet for forslagsstillerne er, at man med ordningen kan bidrage til at nå kommunens mål om at være CO2-neutral i 2030, og at det kan nåes ved at skære ned på kødforbruget i kommunen. 

- Det, vi gerne vil, det er at sætte fokus på den klimadagsorden, vi som byråd selv har sat. Vi ønsker at nedbringe CO2 til neutralt i 2030, og det her er en af de flere forskellige tiltag, vi ønsker at tage fra Aarhus Kommunes side, sagde Camilla Fabricius mandag.

Her ses forskellen mellem vegetarer og veganere. Veganere må eksempelvis ikke gå i pelsjakker. Det må vegetarer gerne. 

Ikke for børn og ældre

Dansk Folkeparti er imod forslaget. Partiets rådmand, som blandt andet har ansvaret for plejecentrene i kommunen, mener ikke, at det skal indføres på kommunens plejecentre. 

- Hvis de efterspørger vegansk mad, så kan man nok godt finde ud af det. Men det bliver ikke med min gode vilje, at vi på nuværende tidspunkt går ind og laver det som et ekstra måltid ved siden af, fordi det er ren madspild set på et plejehjem, sagde Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND mandag.

Jeg er ikke enig med partierne i, at det skal være et tilbud i de aarhusianske daginstitutioner. Der er jeg mere optaget af et sundhedsstyrelsen direkte fraråder det

Thomas Medom (SF), rådmand for børn og unge

Thomas Medom (SF), der er rådmand for børn og unge, er også imod.

- Jeg er ikke enig med partierne i, at det skal være et tilbud i de aarhusianske daginstitutioner. Der er jeg mere optaget af, at Sundhedsstyrelsen direkte fraråder det, og at det kan gå ud over børnenes vækst. Det lytter jeg mere til, har Thomas Medom tidligere udtalt.

Mandag besøgte TV2 ØSTJYLLAND et af de steder, der muligvis kommer til at skulle tilbyde et fast plantebaseret måltid.

Ikke på ønskesedlen

Hos plejehjemmet Lokalcenter Skelager er det veganske måltid dog ikke på ønskesedlen ifølge personalet i køkkenet.

- Dem jeg laver mad til, de vil gerne have lidt af det hele. Pizza, bøfsandwich, stegt flæsk, frikadeller og karbonader. Ribbensteg og flæskesteg. Noget med noget kød i. Det er det, der står højest på ønskelisten, sagde Minna Søgaard, der er ernæringsassistent på Lokalcenter Skelager, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:26

VIDEO: Minna Søgaard sagde mandag, at hun ikke kunne forestille sig, at de plantebaserede måltider er dem, der bliver taget mest af på plejecenteret.

Luk video

Hun har dog prøvet at lave vegetariske måltider. Men det er ikke lige det, der blev taget mest af.

- Jeg har prøvet at lave urtefrikadeller, men kun til frokost. Det var ikke det, der blev spist mest af. Dagen efter, så kunne det godt spises, lød det fra Minna Søgaard.

Læs også Det store kød-dilemma: Sten elsker bacon