Politisk flertal: Vegansk mad skal på menuen på plejehjem og i vuggestuer

Alle institutioner og kantiner i Aarhus Kommune skal tilbyde en fast mulighed for et plantebaseret måltid, foreslår Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Alternativet

Ældre, børn og ansatte i Aarhus Kommune skal fremover have muligheden for at vælge et plantebaseret måltid. 

Det foreslår et flertal i byrådet bestående af Alternativet, Radikale Venstre og Socialdemokratiet. 

Partierne har stillet et forslag om en klimapolitisk fødevarestrategi i kommunen. Forslaget skal drøftes på byrådsmøde onsdag

- Vi peger på, at alle institutioner løfter deres del og tilbyder et plantebaseret måltid, og så kan man få et kødprodukt ved siden af, siger Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester i Aarhus Kommune. 

Partierne foreslår, at alle offentlige institutioner som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner i kommunen skal tilbyde borgerne en plantebaseret valgmulighed. Der er også hensigten, at andelen af plantebaseret mad skal øges i de kommunale køkkener.

Håbet for forslagsstillerne er, at man med forslaget kan bidrage til at nå kommunens mål om at være CO2-neutral i 2030, og at det kan nåes ved at skære ned på kødforbruget i kommunen. 

- Det, vi gerne vil, det er at sætte fokus på den klimadagsorden, vi som byråd selv har sat. Vi ønsker at nedbringe CO2 til neutralt i 2030, og det her er en af de flere forskellige tiltag, vi ønsker at tage fra Aarhus Kommunes side, siger Camilla Fabricius.

Veganere vs. vegetarer

Ikke for børn og ældre

Men hos Dansk Folkeparti er man ikke klar til at vedtage forslaget om plantebaseret mad. Rådmanden, som blandt andet har ansvaret for plejecentrene i kommunen, mener ikke, at det skal indføres på kommunens plejecentre. 

- Hvis de efterspørger vegansk mad, så kan man nok godt finde ud af det. Men det bliver ikke med min gode vilje, at vi på nuværende tidspunkt går ind og laver det som et ekstra måltid ved siden af, fordi det er ren madspild set på et plejehjem, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.  

Her ses forskellen mellem vegetarer og veganere. Veganere må eksempelvis ikke gå i pelsjakker. Det må vegetarer gerne. 
Her ses forskellen mellem vegetarer og veganere. Veganere må eksempelvis ikke gå i pelsjakker. Det må vegetarer gerne. 

Hun sår også tvivl om, hvorvidt en vegansk kost er sundt.

- De har brug for en kost, der pirrer appetitten og dufter dejligt. Jeg tror ikke lige, at det er vegansk mad at den her generation står og efterspørger, siger Jette Skive.  

Thomas Medom (SF), der er rådmand for børn og unge, vil heller ikke støtte de dele af forslaget, der vedrører kommunens børn.

- Jeg er ikke enig med partierne i, at det skal være et tilbud i de aarhusianske daginstitutioner. Der er jeg mere optaget af et sundhedsstyrelsen direkte fraråder det, og at det kan gå ud over børnenes vækst. Det lytter jeg mere til, siger Thomas Medom, der dog ikke har noget imod, at man indfører det for voksne.

Nederst på ønskesedlen

I forslaget om en klimapolitisk fødevarepolitik står der, at over halvdelen af danskerne ønsker at spise mindre kød. Forslaget refererer til en undersøgelse lavet af Coop Analyse i 2018.

Men hos plejehjemmet Lokalcenter Skelager er det veganske måltid ikke på ønskesedlen ifølge personalet i køkkenet.

- Dem jeg laver mad til, de vil gerne have lidt af det hele. Pizza, bøfsandwich, stegt flæsk, frikadeller og karbonader. Ribbensteg og flæskesteg. Noget med noget kød i. Det er det, der står højest på ønskelisten, siger Minna Søgaard, der er ernæringsassistent på Lokalcenter Skelager.

VIDEO: Minna Søgaard forestiller sig ikke, at de plantebaserede måltider er dem, der bliver taget mest af på plejecenteret.

Hun har dog prøvet at lave vegetariske måltider. Men det er ikke lige det, der blev taget mest af.

- Jeg har prøvet at lave urtefrikadeller, men kun til frokost. Det var ikke det, der blev spist mest af. Dagen efter, så kunne det godt spises, siger Minna Søgaard.

Alternativet, Radikale og Socialdemokratiet har tilsammen 16 mandater. Der er i alt 31 medlemmer i byrådet i Aarhus.