Hjemløse får mindested: - Jeg har været til over 100 begravelser
Hjemløse i Aarhus får nu et sted, hvor de kan samles og mindes venner og familie fra gaden, som er gået bort. Det besluttede byrådet onsdag.
Et gravsted at græde ved. En sten at samles om og mindes ens kære. Et sted man kan gå hen for at tale med en nær ven i det hinsides.
Sådan et sted får hjemløse i Aarhus, det besluttede Aarhus byråd onsdag.
- Det betyder helt vildt meget, at man får et sted, hvor man kan mindes sine venner. Ens familie fra gaden er ofte de nærmeste, og de eneste man har, siger Christina Strauss, der er tidligere hjemløs og har været landsformand i SAND.
Mindestedet bliver placeret på Aarhus' Sydhavn og skal sikre, at socialt udsatte og hjemløse i Aarhus har et sted at mindes gode kammerater og familien fra gaden.
Man skal huske, at selvom de var hjemløse, og måske var stiknarkomaner eller alkoholikere, så var der nogen der holdt af dem.
For Christina Strauss er det vigtigt, at mindestedet bliver placeret på Sydhavnen, hvor meget af miljøet for hjemløse og socialt udsatte i forvejen befinder sig.
Ifølge hende kan det som hjemløs være svært at finde tid, penge og overskud til at transportere sig rundt for at besøge gravsteder, når man skal tænke på, hvor man skal sove, og hvad man skal spise.
- Det er vigtigt, at det er hernede på Sydhavnen. Det er hernede, dagligdagen er, og det skal være et sted, man føler sig velkommen, så man ikke er bange for at blive smidt væk, hvis man ser lidt anderledes ud.
100 begravelser
Blandt de hjemløse på Sydhavnen er det ikke sjældent, at man mister en ven.
- Jeg har været til over 100 begravelser, og af dem er måske tre døde af alderdom. Jeg har rigtig mange, jeg gerne vil ned og mindes, siger Christina Strauss.
De seneste tre-fire måneder er særligt mange hjemløse i Aarhus døde, fortæller Christina Strauss og Nancy Pelle, som er udviklingskonsulent ved SAND.
- I sidste uge var der tre hjemløse, som blev begravet her i Aarhus. Ingen af dem var over 50 år.
Ifølge Christina Strauss er det ofte, at de hjemløse bliver begravet på de ukendtes grav, så der er ikke altid et sted at mindes dem.
Hjemløse er også mennesker
For Nancy Pelle, som er udviklingskonsulent ved landsorganisationen for hjemløse, skal mindestedet også være med til at sende et signal.
- Det er et vigtigt signal at sende til aarhusianerne, at hjemløse også er mennesker.
- Man skal huske, at selvom de var hjemløse, og måske var stiknarkomaner eller alkoholikere, så var der nogen, der holdt af dem, og der skal være et sted at mindes dem, siger Nancy Pelle.
Christina Strauss mener også, at mindestedet kan være med til at sende et positivt signal til de hjemløse.
- Det betyder helt vildt meget som hjemløs, at man bliver anerkendt som en borger i byen, og det vil mindestedet være med til.
Mindestedet skal etableres i samarbejde med de hjemløses landsorganisation, brugere af væresteder på Sydhavnen og lokale organisationer.
Aarhus Kommune vil søge midler hos fonde og donationer hos både virksomheder og private til etablering af mindestedet.