Friheden garanterer lys - men julen bliver anderledes

Bliver det jul i år? I Tivoli Friheden er svaret ja! Men i en anderledes form, end den plejer.

Salling dropper julelysene, Randers Regnskov har slukket det grønne lys i deres kupler, men julelysene i Tivoli Friheden overlever. 

Det garanterer parkens marketingschef, Morten Palm. 

- Der kommer lys i Tivoli Friheden til jul, men vi arbejder selvfølgelig på at gøre det på den mest energivenlige måde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Foruden lys arbejder parken på en lang række events og begivenheder, som de dog først vil fortælle nærmere om senere. 

- Julen kan fejres på mange forskellige måder, vi arbejder på at tilføre en masse forskellige mere energivenlige aktiviteter til jul, siger Morten Palm.

Jul i Tivoli Friheden har eksisteret i seks år. I den periode har parken udelukkende indkøbt og arbejdet med energivenlige LED-lys.

Salling slukker

I sidste uge meddelte Salling, at de dropper de traditionsrige julelys på facaderne af deres shoppingcentre i Aarhus og Aalborg. 

- Vi er midt i en energikrise med stigende priser. Vi er allerede i gang med at skære på vores elforbrug alle mulige steder, og så har vi besluttet, at vi ikke tænder lysene på vores facader, sagde marketingsdirektør Birthe Wiberg.

Salling lysfest er aflyst i 2022
Salling lysfest er aflyst i 2022 Foto: Sirius AS

Tivoli Friheden anerkender Sallings indsats for at mindske forbruget af strøm, men de mener ikke, de to situationer kan sammenlignes. 

I Salling er produktet shopping, mens det hos Tivoli Friheden er oplevelsen i parken, de sælger til deres kunder, siger Morten Palm. 

- Vi vil naturligvis også kigge på vores muligheder for at justere. Hos os handler julen også om oplevelser, aktiviteter, stemning, hygge, madboder, pynt og selvfølgelig lys. Vi kommer nok også til at slukke for noget lys, lige nu kigger vi som sagt på alle muligheder - men jul i friheden vil holde åbent, ligesom Salling holder åbent, siger han. 

Sænker temperaturen 

I sidste uge pålagde regeringen alle offentlige institutioner at sænke temperaturen i offentlige bygninger til 19 grader fra 1. oktober.

Det har allerede fået konkrete konsekvenser. Aarhus Kommune meddeler, at Musikhuset i Aarhus dropper den traditionelle skøjtebane i Aarhus, og temperaturen i en lang række svømmehaller i kommunen sænkes.

Det betyder, at der vil blive slukket for saunaerne i svømmehallerne i blandt andet Lyseng, på Aarhus Svømmestadion og i Gellerupbadet. Desuden vil der blive skruet ned for temperaturen i flere bassiner, da det er det tungeste energimæssigt at drive.