Fattigdom i barndommen sætter negative spor hele livet

Lever børn bare et enkelt år i fattigdom, sætter det langvarige spor i voksenlivet, viser ny aarhusiansk forskning

Børn, der lever i fattigdom, tager kortere uddannelser og er oftere arbejdsløse. Foto: Michael Bothager - Ritzau Scanpix

Lavere lønninger, kortere uddannelse, lavere karakterer og en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet.

Bare et enkelt år i fattigdom i barndommen kan få langsigtede konsekvenser for voksenlivet.

Læs også Lars sover på gaden i kulden: - Det er svært for mig at være inde

Det konkluderer et nyt dansk studie, der er foretaget af adjunkt på Aarhus Universitet Rune Vammen Lesner og publiceret i et internationalt forskningstidsskrift.

Det skriver dagbladet Information.

- Mit studie viser, at der er relativt store konsekvenser for børn på lang sigt ved at opleve fattigdom, siger Rune Vammen Lesner.

Tager kortere uddannelse 

Særlig stor effekt har det, hvis fattigdommen rammer børn i 13-15-årsalderen. I den alder fører et enkelt år i fattigdom til gennemsnitlig 12 procent lavere erhvervsindkomst som voksen.

Årsagen til den lavere indkomst ser ud til at være, at børnene tager kortere uddannelse og kommer tidligere på arbejdsmarkedet.

Læs også Alliance gik på gaden i kampen mod fattigdom

Danske undersøgelser har tidligere vist, at børn, der oplever fattigdom, klarer sig dårligere end andre børn på en række områder.

Men i de studier har det ikke været muligt at isolere årsagen.

Mit studie viser, at der er relativt store konsekvenser for børn på lang sigt ved at opleve fattigdom.

Rune Vammen Lesner, adjunkt, Aarhus Universitet

Men i Rune Vammen Lesners studie fokuseres på variationer blandt søskende, og derfor kommer man nærmere konsekvenserne af fattigdom isoleret set.

Ifølge Jonas Schytz Juul, analysechef i AE Rådet, er det den metodiske tilgang, som gør studiet banebrydende, når det kommer til den danske fattigdomsforskning.

- Det er det første studie i Danmark, som jeg kender til, der påviser, at det er dét, at børnene er vokset op i fattigdom, der gør, at de klarer sig dårligere som voksne, siger han til Information. 

01:55

VIDEO: Blå Kors' julelejr i Ans ved Silkeborg gav for få måneder siden en række udsatte børn fra hele landet et tiltrængt afbræk fra en svær hverdag.

Luk video