Efterladte cykler koster kassen for Aarhus Kommune

Bruger hvert år en kvart million kroner på at fjerne cykler, der ikke bliver brugt

03:25

Aarhus Kommune kæmper en dyr og tilsyneladende endeløs kamp for at sikre, at der er plads i byens cykelstativer.

Stadig flere aarhusianere efterlader deres brugte, uønskede cykel rundt omkring i byen, og det betyder, at der ikke er plads til de cykler, der rent faktisk bliver brugt af deres ejere.

Aarhus Kommune har et korps af medarbejdere, der løbende fjerner de såkaldte døde cykler fra de særligt hårdt ramte områder i Midtbyen - specielt i nærheden af Hovedbanegården.

De ansatte fra Aarhus Cykelby fjerner hvert år cirka 1.200 cykler. Indsatsen koster en kvart million kroner, som kommunen ellers kunne have anvendt til andre formål.

SE OGSÅ: Politiet: Trafikundervisning er med til at mindske uheldene

- Det er klart, at hvis folk lader deres cykler stå hernede, så optager de plads. Og så har vi ikke plads til dem, der rent faktisk bruger cyklen hver dag. Derfor skal vi have ryddet ud i cyklerne hernede, siger projektleder i Aarhus Cykelby Pablo Celis til TV 2 | ØSTJYLLAND.

De ansatte i Aarhus Cykelby spotter løbende de cykler, der ikke længere bliver anvendt. Cyklerne er sjældent meldt stjålet, men er derimod efterladt af deres ejere. Medarbejderne sætter derefter et stykke tape rundt om det ene hjul. Hvis tapen stadig sidder på cyklen efter fire uger, bliver cyklen fjernet.

SE OGSÅ: Gemte stjålne cykler i jordhule

Cyklerne er ofte låst fast til stativet, hvilket ikke gør kommunens arbejde lettere.

Aarhus Kommune har løbende fjernet aftjente cykler siden 2007. Problemet bliver dog større og større, hvilket ærgrer rådmand for Teknik & Miljø i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S)

- Det er da rigtigt træls. Men omvendt kan vi heller ikke være tjent med den måde, det ser ud på Bruuns Bro, Hallssti, Banegårdspladsen og mange andre steder i byen, hvor det bare flyder med glemte cykler, siger han.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere Aarhus Kommunes indsats. 

En del af de døde cykler fjernes bl.a. fra disse cykelstativer på Bruuns Bro nær Hovedbanegården.