Dansk geni hyldes på google

Manden, der har lagt navn til Steno Museet, hyldes

Han har fået et gymnasium opkaldt efter sig, et krater på både månen og mars - og ikke mindst et museum i Aarhus. 

Den danske pioner inden for anatomi og geologi Nicolaus Sten har allerede sikret sit eftermæle på jorden og i verdensrummet - men nu bliver han nok mere kendt end nogensinde.  or i dag - på hans 374 års fødselsdag - har googles verdensomspændende forretning valgt at dedikere deres søgemaskine til ham.

Så når du onsdag besøger den verdenskendte og voldsomt populære søgemaskine, vil det sædvanlige google-logo være skiftet ud med et klikbart værk, som leder direkte til en søgning på danskeren.

Nicolaus Steno var en alsidig begavelse, der beherskede flere videnskaber - anatomi, geologi og palæontologi.  I 1667 konverterede han til katolicismen og senere, nemlig i 1675, opgav han naturvidenskaben og lod sig præstevie. To år senere blev han biskop.

Blev kaldt Steno
Han hedder egentlig Niels Steensen, men han underskrev sig på latin som Nicolaus Stenonius, men blev kaldt Steno i den engelsktalende del af verden og i naturvidenskabelige kredse.  Det er ikke uden grund, at google vælger at hylde det afdøde multigeni.

For frem til sin død, var det ikke så få opdagelser, han gjorde. Han opdagede tårekirtlen, klarlagde hjertets muskelstruktur og bestemte æggestokkens funktion for bare at nævne nogle eksempler.

Nicolaus Steno døde i 1686 og ligger i dag i en sarkofag i kirken San Lorenzo i Firenze. Gennem en sidedør er det muligt at komme ind til sarkofagen.

Aarhusianerne har et særligt forhold til Nicolaus Steno. For ved Aarhus Universitet ligger Steno Museet, som er opkaldt efter videnskabsmanden.

I København ligger Niels Steensens Gymnasium, som er en privatskole drevet af Jesuiterordenen.

Nicolaus Stenos bog om hjerneanatomi bliver efter sigende stadig uddelt til nyuddannede københavnske hjernekirurger.