Butikker boykotter Black Friday: - Det tryner de små butikker

Mens de store forretninger har reklameret med deres store udsalg i forbindelse med Black Friday, så afstår mindre butikker fra at deltage i udsalgshysteriet

02:11

Mens mange butikker forbereder sig på udsalgsfest, kundestorm og rekordsalg til morgendagens såkaldte Black Friday, så har andre besluttet at stå over.

- Der er meget stille op til Black Friday for at sige det mildt. Man kan se høbolde blæse forbi butikken, fordi der ikke sker noget som helst, siger Lasse Kornum, der er medindehaver at tøjbutikken Lakor i Aarhus.

Men stilheden frister ikke Lasse Kornum til at starte et udsalg op i forbindelse med Black Friday. Rundt om hjørnet er en anden butik også afstået fra at hoppe med på den relativt nye udsalgsdag.

Læs også Ekspert: Black Friday-tilbud er ikke bedre end normalt

- Vi holder ikke Black Friday, fordi det lige som tryner de små butikker, siger Iben Leth, der er medindehaver af Carroll og Carmen i Aarhus.

I 2016 blev der omsat for to milliarder kroner på Black Friday i Danmark. Men beregninger fra Nykredit slår fast, at Black Friday ikke øger julehandlen, men udelukkende flytter den til én dag.

Fakta

Black Friday er et koncept, der er hentet fra USA.

Dagen kommer efter den amerikanske helligdag Thanksgiving.

I USA åbner butikkerne meget tidligt, flere ved midnat, og har en række tilbud på deres varer. 

Black Friday er skidt nyt for de små butikker

- Det kan have fatale konsekvenser for os. Hvis de store presser det her igennem, til en ting alle forventer, så kan det jo yderste tilfælde betyde, at vi ikke er eksistensberettigede på længere sigt, siger Lasse Kornum.

Men ifølge direktøren i Aarhus City Forening, bør de alligevel overveje at hoppe med på bølgen.

- Vi er ikke helt enige i Nykredits vurdering af det. Jeg tror faktisk, at det giver en ekstra volumen for butikkerne. Og samtidigt vil jeg også sige, at det er utroligt vigtigt, at butikkerne spiller med omkring det her. Får man ikke del i den omsætning på Black Friday, og ignorerer det, så står man og mangler en del af sin samlede juleomsætning, siger Claus Bech, der er direktør i Aarhus City Forening. 

Læs også Ventetiden er snart slut: Letbanen kører i uge 50

Men det er ikke mulighed for de små butikker, som TV2 ØSTJYLLAND talte med torsdag.

- Det truer jo sådan nogle som os, fordi vi egentlig et eller andet sted gerne vil have fordelt vores omsætning, siger Iben Leth.

Hos Carroll og Carmen vil på Black Friday slukke lyset i butikken og tænde stearinlys i hele butikken som en slags protest. De håber, at protesten får forbrugeren til at tænke sig om.

- Den bevidst forbruger, den fornuftige forbruger er måske mere med på vores banehalvdel end på discount-banehalvdelen, siger Iben Leth.