Ventetiden er snart slut: Letbanen kører i uge 50

Letbanen i Aarhus kan køre med passagerer fra midt i december

Letbanen i Aarhus forventes at køre med passagerer på visse strækninger i uge 50.

Det står klart et efter møde mellem Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), og regionsrådsformand Bent Hansen (S) og Trafikstyrelsen. 

Letbanen skulle være åbnet 23. september, hvor der var planlagt en større åbningsfest. Den måtte dog aflyses dagen før, da Letbanen og selskabet, der skal drive den, Keolis, ikke havde fået de nødvendige sikkerhedsgodkendelser fra Trafikstyrelsen.

Det har ikke været nogen sag let at finde ud af, hvorfor Aarhus Letbane stadig ikke har tilladelse til at køre med passagerer. Til mødet torsdag Trafikstyrelsens direktør, Carsten Falk Hansen og vicedirektør Kåre Clemmensen været til stede.

Jacob Bundsgaard synes, der har været en god dialog på mødet. Men han er ikke tilfreds - endnu.

- Jeg er ikke tilfreds før Letbanen er ude at køre. Jeg synes, det forløb, der har været, det har været utilfredsstillende. Men det vigtigste her og nu, det er at fokusere alle kræfter på, at få Letbanen ud at køre, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Se et interview med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Hansen og Bundsgaard indkaldte til mødet

Det var på grund af uklare krav fra Trafikstyrelsen at regionsrådsformand Bent Hansen (S) og Jacob Bundsgaard indkaldte til dagens møde.

Trafikstyrelsen har tidligere oplyst følgende til DR.

- Det er vores vurdering, at Aarhus Letbane som infrastrukturforvalter ikke har gjort et grundigt nok stykke arbejde. Og det er desværre også vores vurdering, at assessor ikke har gjort et godt nok stykke arbejde fuldt ud på alle felter. Det er de to ting til sammen, der betyder, at vi ikke har givet dem en godkendelse, sagde vicedirektør i trafikstyrelsen, Kåre Clemmensen til DR.

I et statusnotat fra mandag 13.november skriver Aarhus Letbane blandt andet:

"Aarhus Letbane kan konstatere, at Trafikstyrelsens argumentation undervejs i forløbet har ændret sig: Hovedproblemstillingen var tidligere operatørens sikkerhedsledelsessystem - nu er det i stedet argumentationsdybden for de tekniske regler."

Mens forklaringerne fra de to parter nærmest er modstridende, står det klart, at lokale politikere nu klandrer Trafikstyrelsen for at forhale godkendelse af Letbanen. 

- Så vi kan få afklaret, hvad det er for nogle spørgsmål, Trafikstyrelsen beder om at få yderligere dokumentation for, sagde Bent Hansen forud for mødet, som nu ser ud til at have båret frugt.

Funktionstilsyn af Letbanen

Trafikstyrelsen har d. 20. og 21. november foretaget funktionstilsyn hos letbanens operatør, Keolis. Letbanen har forventet at styrelsen kan udstede operatørcertifikat til Keolis herefter. Det skriver Letbanen på deres hjemmeside.

Imens følger Aarhus Letbane den tidsplan, der er aftalt med Trafikstyrelsen. Der udestår alene en godkendelse af de tekniske regler, før Letbanen kan medtage passagerer.

I uge 46 og 47 blev der udarbejdet svar på observationer fra Letbanens uvildige ekspert, en assenssor, som gennemgår besvarelserne frem mod den 23. november 2017, hvor der afholdes møde mellem Aarhus Letbane og assessor for at afslutte eventuelle udeståender.

Assessoren skal herefter udarbejde en revideret sikkerhedsvurderingsrapport for de tekniske regler, mens Aarhus Letbane udarbejder oplæg til vilkår for at sætte letbanen i drift.