7-årig blev indlagt efter røg fra storbrand

Personer med vejrtrækningssygdomme kan være ekstra sårbare over for røgen fra branden på Studstrupværket nord for Aarhus. Det mærkede en syvårig pige på egen krop.

Tirsdag aften kunne syvårige Fionas sædvanlige inhalator ikke holde astmaen nede, og hun måtte indlægges natten over. 

Hun og hendes forældre og lillesøster bor i Studstrup, men røgen fra branden på værket har trigget den syvåriges i forvejen følsomme luftveje.

- Hun begyndte at få hosteanfald og blev lidt sløv og lå bare på sofaen. Så hun fik inhalationsmedicinen, men den gjorde ingen forskel, fortæller Fionas mor, Celine Haubold.

- Selvom røgen ikke er sundhedsskadelig, kan det påvirke et barn med astma. Så vi ringede til vagtlægen og blev indlagt på akutmodtagelsen, fortæller hun.

Lærerne holder ekstra øje

Siden de blev udskrevet onsdag, er de rykket til Horsens, mens faren og lillesøsteren stadig er i huset i Studstrup. 

Celine Haubold og datteren har de seneste dage opholdt sig i Horsens.
Celine Haubold og datteren har de seneste dage opholdt sig i Horsens. Foto: Privatfoto / Anders Skaarup Rasmussen

Fredag skal Fiona tilbage i skole i Skæring, og Celine Haubold er spændt på, hvor høj eksponeringen er der, fem kilometer væk, og om røgen vil påvirke hendes datter.

- Vi har talt med lærerne, og de holder et ekstra øje med hendes hoste. Sådan må det være. Det er længe at være væk, og Fiona vil rigtig gerne i skole, fortæller Celine Haubold.

Hun understreger, at familien ikke er ude i en kritik. Hverken af Studstrupværket eller myndighedernes håndtering af sagen.

- Vi har stor tillid til myndighederne og værket. Jeg er helt sikker på, at de er lige så kede af det, som vi er, og de gør deres allerbedste, siger hun.

Styrelse: Røgen er ikke farlig

Siden branden brød ud for en uge siden, har meldingen fra myndighederne været, at røgen ikke udgør en sundhedsrisiko. Og det holder de fast i. 

- Den kan være generende, men det er på nuværende tidspunkt ikke farligt at opholde sig i området. Der bliver målt hele tiden, og der er måles ingen kulilte af betydning i områderne uden for værket. Derfor er det ikke akut sundhedsskadeligt at opholde sig i området, understreger overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Hempel-Jørgensen, over for TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi mener, det er fuldt forsvarligt at være i eget hjem.

Anne Hempel-Jørgensen

Men hvorfor giver røgen hovedpine, hvis den ikke er farlig?

- Man kan få hovedpine af mange ting. Også af at opholde sig i røg, og røgen kan derfor være generende, men det er for nuværende ikke farligt at være i området, understreger hun.

Men hvorfor er røgen fra en brændeovn farlig, hvis det her ikke er?

- Man skal så vidt muligt aldrig opholde sig i direkte røg. Der måles hele tiden i området omkring værftet hele tiden. Røgfanen skifter placering, og den ligger ikke over samme område hele tiden. Det er vores anbefaling, at man søger indendøre, hvis man føler sig generet, siger overlægen.

- Vi ville alle selv helst være fri. Det brænder lige nu, og det forholder vi os til. Men vi mener, det er fuldt forsvarligt at være i eget hjem, siger Anne Hempel-Jørgensen.

Da det sidste år brændte i Pindstrup i dagevis, var det en anden snak. Her udgjorde røgen en risiko, hvorfor man evakuerede.

- Vi er ikke bange for at evakuere, men der er ikke grund til at evakuere hele Aarhus, siger hun med henvisning til, at aarhusianere nu også er begyndt at melde om lugtgener, efter at vinden er vendt.

Branden på Studstrupværket har indtil videre stået på i en uge.