Præcise smittetal kommer frit frem: Unge frygter fingerpeg

Onsdag søsætter Aarhus Kommune endnu et initiativ for at nedbringe COVID-19 smitten i Kommunen. Nu kan man frit finde smittetallene fordelt på alder, uddannelsesniveau og postnummer.

På Aarhus Kommunes hjemmeside kan alle nu se de daglige smittetal fordelt på uddannelsesniveau, alder og postnumre i kommunen.

De nye detaljerede data om smittespredningen skal ifølge Aarhus Kommune skabe åbenhed og motivation til de grupper, der er overrepræsenteret i smitte-statistikken, så de kan gøre noget ved det.

En af dem, der står bag dette nye værktøj, er Niels Højbjerg, som er leder af Aarhus Kommunes Kriseledelse.

Niels Højbjerg er stadsdirektør og står i spidsen for Aarhus Kommunes øverste Kriseledelse
Niels Højbjerg er stadsdirektør og står i spidsen for Aarhus Kommunes øverste Kriseledelse

- Vi gør det, fordi det virker. Det kan vi se, når vi kigger tilbage på, hvordan det er gået med corona-epidemien, når vi sætter ind, der hvor smitten er, så kan vi også få den til at forsvinde igen, siger han.

Han mener, at fokus skal ligge, der hvor problemet er, så det også er nemmere at køre det mobile teststationer ud til områder, der er særlig ramt.

Og ifølge Niels Højbjerg er det ikke kun kommunen og sundhedsstyrelsen, som skal kende til smitte udbruddene – men også borgerne.

- Man bliver mere forsigtig, hvis der er et smitteudbrud, der hvor man bor, og det kan være en advarsel imod de områder, der er smitteramt, hvor man skal passe ekstra på, siger Niels Højbjerg.

Flaskehalsen peger på 

Men sådan en oversigt kan hurtigt skabe en heksejagt på de grupper, der boner ud. Det mener flere unge fra Egaa Gymnasium. 

En af dem er Igran Abdgirisaq Osman Abdi, og siden corona fik sit indtog i Østjylland har hun hørt til en gruppe, der har fyldt en del i både tal og tale om smittespredning – den unge generation.

Igran Abdgirisaq Osman Abdi er gymnasieelev på Egaa Gymnasie. Hun frygter, at folk vil begynde at pege fingre af hende, nu hvor man kan se smittetallet fordelt på uddannelsesniveau, alder og postnumre i Aarhus Kommunen
Igran Abdgirisaq Osman Abdi er gymnasieelev på Egaa Gymnasie. Hun frygter, at folk vil begynde at pege fingre af hende, nu hvor man kan se smittetallet fordelt på uddannelsesniveau, alder og postnumre i Aarhus Kommunen Foto: TV2 ØSTJYLLAND

- På den ene side kan jeg godt forstå det, og jeg kan godt se det gode ved, at man kan se, at min aldersgruppe skal tage sig lidt sammen, men på den anden side kan jeg godt blive bekymret over, at man kan se hvorhenne i Aarhus, det er. Så man hurtigt kan pege fingre ad specielle minoriteter, siger Igran Abdgirisaq Osman Abdi.

Igran Abdgirisaq Osman Abdi og fire andre unge TV2 Østjylland har talt med frygter, at den nye data skaber flere fingerpeg med sig end nødvendigt.

- Jeg er bekymret for, at man kan se postnumrene, fordi ved at jeg går ude på gaden, og man kan se på tallene, at i 8210 er der stor smittespredning, kan jeg have en bekymring om, at selvom jeg ikke bor i området, vil folk associere mig med det, fordi størstedelen af folk der bor der, er med anden etnisk baggrund end dansk. Så er jeg bekymret for, at folk vil tænke, hun er nok en del af den smitte, siger Igran Abdgirisaq Osman Abdi.

Dagens smittetal viser, at især 20-25-årige på videregående uddannelser er fundet smittet de seneste syv dage.

Kriserådene er optimistiske 

Alexander Estrup, som er formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet, ser positivt på kommunens nye initiativ – hvis altså det bliver brugt rigtig.

Alexander Estrup er formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet
Alexander Estrup er formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet Foto: TV2 ØSTJYLLAND

- Vi frygter rigtig meget, at man kommer til at kunne bruge de her til at pege fingre af specielle målgrupper. Dataen skal bruges konstruktivt, siger Alexander Estrup.

Men Niels Højbjerg mener ikke, det er et et værktøj, der skal bruges til at pege fingre med. 

- Det er ikke et værktøj til at stigmatisere nogen, det er et værktøj til at hjælpe med at få brudt smittekæderne, siger han.

Og han begrunder med tidligere erfaringer fra udbruddet hos personer med solmalisk baggrund i Aarhus, som skete i sommer.

Her lavede de en intens indsats sammen med somaliske foreninger, for at få smitten væk.

- Den indsats, somalierne gjorde i sommer, viser, at samarbejde er vejen frem - opmærksomhed, kommunikation og målrettet tests, der hvor vi kan se smittespredningen, siger han.

Baggrunden for data

Liv Thomassen kunne endelig blive konfirmeret, efter covid-19 havde gjort det umuligt i maj måned.

Mange konfirmationer udskydes: Sådan ser det ud i din kommune

Skærmbillede 2021-01-22 kl. 17.34.30

Populær prøvelejlighed: Ida og Per skifter Holbæk ud med Endelave

Mobilepay

Telefon-svindlere narrede ældre kvinder

20181016-152953-3-1920x1261we

Ny omfartsvej udvides med et ekstra spor

Lige nu
AstraZeneca

liveblogAstraZeneca melder om forsinkede coronavacciner

politimand politibetjent betjent politiet politi uniform politigenre 112

14 sigtet for brud på corona-reglerne