Nye oplysninger i Ry-sagen: Kun én dreng hjalp brandoffer

De første detaljer om fire skoledrenges brandangreb mod en 16-årig dreng er kommet frem i Retten i Horsens. Aftalen var, at der skulle være slåskamp

De fire tiltalte drenge er alle elever på Mølleskolen i Ry. Foto: Tor Birk Trads - Scanpix

Det 16-årige offer blev ramt af en brandbombe på parkeringspladsen ved Ry Hallerne. Foto: Tor Birk Trads - Scanpix

Sagen mod de fire tiltalte drenge er tirsdag begyndt i byretten i Horsens.

1 af 3

I samarbejde med tv2.dk

Sagen om brandangrebet i Ry har siden en 16-årig dreng blev angrebet med molotov-coctails 6. februar været afholdt bag lukkede døre, og da den første tiltalte tirsdag formiddag sætter sig i midten af retslokalet i retten i Horsens for at afgive sin forklaring, er det første gang, egentlige detaljer om sagen kommer frem i offentligheden.

Læs også Tiltalt for brandoverfald: Vi ville give ham en lærestreg

Den tiltalte dreng er 15 år gammel, høj og spinkel - iført hættetrøje, mørke jeans og lyse snøresko. Han ligner en helt almindelig dreng - og han fortæller, at han havde haft et fint forhold til drengen, der blev offer for brandangrebet.

I hvert tilfælde frem til ugen før, hvor han selv blev sendt hjem fra skolen, fordi de to kom op at slås.

Men det var ikke alvorligt, fortæller han. Det handlede bare om, at han troede, at hans computer var blevet ødelagt.

Aftale om at slås

Han var dog ikke den eneste, der havde været oppe at toppes med det senere brandoffer - en af de andre fire tiltalte havde også et mindre opgør med den 16-årige i skolen dén mandag den 6. februar, der få timer senere endte med et brandangreb.

Læs også Tiltalte i Ry-sag nægter sig skyldige

Han sagde, at hvis de fire ville ham noget, så skulle de mødes bag sportshallen klokken 19, forklarer den 15-årige i retten.

Jeg ringer til ham to gange, for jeg gerne ville sige, at jeg var ked af det, der var sket. Men jeg fik ikke fat i ham.

Tiltalt dreng i retten

Og det blev de fire venner enige om, at det ville de godt. De troede måske, at den 16-årige ville komme med nogle venner, og i timerne op til mødet chattede de i en lukket chat-gruppe, som kun de fire var medlem af.

Anklageren læser højt fra chatten, og den tiltalte bekræfter. De bliver enige om at tage op til hallen 'for at give ham en lærestreg', for de var alle enige om, at han har været provokerende mod dem alle på et tidspunkt.

- I ville altså give ham nogle tæsk?, spørger anklager Anna Holm.

Og det ville de, bekræfter den tiltalte.

Læs også Politi dropper at sigte drenge fra Ry for drabsforsøg

Anklageren læser detaljer op fra det, drengene skrev i chat-gruppen. De omtaler mødet, de taler om molotov-coctails - men de første to drenge på anklagebænken er dog ikke enige i, at de har læst alle kommentarerne.

- Jeg får at vide, at jeg skal komme over til de andre. De er ovre ved tennisbanerne, siger den første tiltalte, der kom senere end de andre, fordi han havde været til badminton.

'Har lavet to. To store'

Det var mørkt. Han så, at den ene af drengene havde to vodkaflasker stående på jorden. På toppen af flaskerne var der et stykke stof, forklarer han.

Han tænkte dog ikke så meget over det, de skulle vel bruges til at true med.

De fire tiltalte drenge er alle elever på Mølleskolen i Ry. Foto: Tor Birk Trads - Scanpix

Anklageren fortæller, at der står noget om de to molotov-coctails i drengenes chat-gruppe, men det mener den tiltalte ikke, at han har set.

'Har lavet to. To store', læser anklageren op fra chatten.

De fire skolekammerater er alle tiltalt for 'legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter under særdeles skærpende omstændigheder eller forsøg herpå' - og selvom den ene dreng har tilstået, at det var ham, der kastede en brændende molotov-cocktail, fordi den blev for varm, og ikke for at skade det 16-årige offer - er de alle tiltalt på lige fod.

Læs også Hærværk i Ry: Skole og idrætshal malet med graffiti

Tiltalt for 'i forening og efter forudgående aftale' at have udsat den 16-årige for et groft, personfarligt angreb - og da alle ifølge anklagemyndigheden vidste, at de skulle mødes for at slås, og at der var forberedt brandbomber, er de ifølge tiltalen alle lige skyldige.

Alle drengene nægter sig skyldige i den rejste tiltale.

- (En af de andre tiltalte) beder mig om at skrive til (forurettede) og spørge, hvor han er, siger den første tiltalte.

00:58

VIDEO: Forsvarsadvokat Henrik Stagetorn går efter at få sin klient frifundet. Se et interview fra i dag, tirsdag.

Luk video

Drengen, de skal mødes med, svarer og siger, at han er i hallen, men om det ikke først var klokken 19. Det var det, men han skal komme nu, skriver den tiltalte. 

Han havde på det tidspunkt set, at den 16-årige dreng var nede i hallen - at han var sammen med dem, der spillede fodbold.

I chatten skrev han, at han har set 'fjenden'. Men det var for sjov.

'Han virkede stor'

De fire drenge stod sammen udenfor hallen ovre mod de nærliggende tennisbaner, da den 16-årige dukkede op.

Han kom tættere på og virkede meget stor i det, fortæller den første tiltalte.

Han kom tættere på, og (en af de tiltalte) tændte vægen i en af flaskerne med en lighter. Han kastede den hen imod ham, og den landede en fire-fem meter fra ham. Mens den var i luften, røg stykket med brændende stof ud af flasken, og der gik ikke ild i den.

Jeg tænkte, at der nok ville komme nogle høje flammer, og at det ville kunne skræmme ham lidt, hvis de var høje nok.

Tiltalt dreng i retten

- Jeg tænkte, at der nok ville komme nogle høje flammer, og at det ville kunne skræmme ham lidt, hvis de var høje nok, siger den første tiltalte.

Da den 16-årige dreng var tættere på, spurgte han, om der var nogen, der ville slås.

Drengen, der havde kastet den første flaske, antændte ifølge den 15-årige endnu flaske.

Og så kastede han flasken ind mellem benene på den 16-årige dreng. Med en svingende bevægelse, han brugte hele armen. Der kom en eksplosion.

Læs også Redegørelse fra kommune: Mølleskolen har gjort nok

Flammerne var høje. En meter, halvanden meter. Der gik en to-tre sekunder, før den 16-årige reagerede på, at der var ild i ham. Han råbte og rullede sig på jorden. Han råbte ’av’.

En enkelt hjalp med at slukke

En af drengene løb hen for at hjælpe med at slukke flammerne. Den første af de tiltalte ville også hjælpe, fortæller han, men han gik helt i stå. Den anden dreng klappede på benene af den dreng, der brændte.

01:03

VIDEO: Næsten 400 forældre har meldt sig, efter at der er taget initiativ til en 'tryghedsgruppe' i Ry. Se et tv-indslag fra marts her.

Luk video

Senere fortæller den anden dreng i retten, at han brugte sne til at slukke ilden med. At han talte med den forurettede, hjalp ham med at tage de smeltede træningsbukser af. Men at han virkede ok - at han godt kunne gå fra stedet.

Den første tiltalte løb væk, op mod en nærliggende høj, og kort efter fulgte hans tre kammerater efter. De talte om, hvor dumt, det hele var. Og blev enige om at gå tilbage og smide flaskerne ind i nogle buske.

Drengene gik ned på havnen og talte om det, der var sket. De kontaktede ikke den forurettede for at høre, hvordan han havde det. De aftalte, hvad de skulle sige. Blandt andet et falsk alibi med en pige, der skulle sige, at de var sammen med hende.

Læs også Ombudsmanden går ind i sag om brandoverfald i Ry

På et tidspunkt går den første tiltalte hjem for at spise.

Forældrene fortæller, der er sket noget slemt nede ved hallen. der er politi og hunde. Han går ind på badeværelset og prøver at ringe til drengen, der blev overfaldet.

- Jeg ringer til ham to gange, for jeg gerne ville sige, at jeg var ked af det, der var sket. Men jeg fik ikke fat i ham, siger drengen. Hans stemme er alvorlig, han fortæller, at han havde været i chok – og at han var meget rystet.

Var i livsfare

Kort efter ringede politiet på døren – den 15-årige dreng blev anholdt 6. februar klokken 22.55.

Som den sidste af de fire - da var hans tre kammerater allerede anholdt. 

Læs også Efter langt byrådsmøde: Fik svar på alle spørgsmål i Ry-sag

Ifølge anklageskriftet var den forurettede dreng i livsfare.

Der er afsat to dage til retssagen - det forventes, at der falder dom 1. maj.

TV2 ØSTJYLLAND er til stede i byretten i Horsens, hvor retssagen mod de fire tiltalte drenge foregår. Følg retssagen LIVE her

I samarbejde med tv2.dk