Nedlukningen kan presse parforholdet: Her er fem gode råd til at passe på kærligheden
Parforholdet kommer på prøve, når vores frihed indskrænkes, fortæller parterapeuter.
7. februar.
Datoen, for hvornår restriktionerne og nedlukningen af Danmark skal vare til, er endnu engang blevet rykket.
Det betyder, at hjemmeskolen fortsætter, fodboldtræningen med vennerne er aflyst, og månedsdagen med kæresten kan stadig ikke fejres med et restaurantbesøg og en efterfølgende tur i biffen.
Coronakrisen er for de fleste en prøve, og der er ikke noget at sige til, at parforholdet og kærligheden er under pres, mener flere psykologer.
Psykolog Rikke Nørgaard Elster, der til dagligt arbejder hos den online psykologvirksomhed We.Care, har siden coronakrisens begyndelse oplevet en stigning i henvendelser fra par, der kæmper med forholdet.
Hun peger på, at det blandt andet er begrænsningen af, hvad vi kan lave, og som vi normalt laver for at tanke op på overskud, der kan medføre gnidninger mellem par.
- De problemer, folk kommer med, relaterer sig ofte til problemer, som også lurede før krisen eller fra en anden presset periode i parrets liv, fortæller Rikke Nørgaard Elster og fortsætter:
- Coronaen har bare betydet, at vi nu er pressede på en anden måde, og at vi ikke længere kan lade op på de måder, som vi plejer.
Tendensen med en større efterspørgsel på parterapi under coronapandemien kan familie-, par- og psykoterapeut Lise Kramer Schmidt også nikke genkendende til.
Hun forklarer, at danskerne blandt andet opsøger parterapien, fordi de bliver pressede af at være så tætte, som nedlukningen har betydet.
- Samværet går fra at føles som et tilvalg til at være en tilstand, fordi andre muligheder er blevet fjernet, forklarer Lise Kramer Schmidt.
Tæthed kan føles som pres
Når man oplever en høj grad af tæthed, kræver det, at man som par er gode til at sætte grænser og være tydelig, når man udtrykker sine egne behov.
Det påpeger begge eksperter.
Hvis dette mangler, kan tætheden føles som et yderligere pres og i nogle tilfælde være med til at optrappe konflikter.
- Uanset om man har børn eller ej, har man brug for plads, fortæller Rikke Nørgaard Elster.
En anden forklaringen på, at nedlukningen kan presse os i vores parforhold, lyder, at vi ikke har mulighed for at udfolde os, som vi plejer, når vi for eksempel tager til koncert med vennerne eller mødes med løbeklubben.
- Vi mangler ganske enkelt oplevelser af at høre til, at have betydning for andre og at udfolde kreativitet. Her bliver parforholdet for snæver en udfoldelsesramme for os, siger Lise Kramer Schmidt.
Man hvad kan man så gøre for at styrke parforholdet i en kold vinter, der står i coronapandemiens tegn?
Det giver psykologerne Rikke Nørgaard Elster og Lise Kramer Schmidt deres råd til her: