Kontakttal stiger fra 0,9 til 1,5
Danmark er nu igen over den kritiske grænse, som betyder, at smitten vokser.
Kontakttallet i Danmark er steget fra 0,9 til 1,5, oplyser Statens Serum Institut (SSI) tirsdag.
Tallet beskriver, hvor mange personer én covid-19-smittet person i gennemsnit smitter.
Når kontakttallet er over den kritiske grænse på 1, betyder det, at epidemien vokser.
Det sker efter en periode med stadig flere smittede, og de seneste døgn har Danmark registreret de højeste antal daglige nye smittetilfælde siden april. Mellem mandag og tirsdag blev der registreret 243 nye smittetilfælde.
Læge: Bekymrende med stigning
Ifølge Anne Møller, der er læge og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Almen Medicin, er det bekymrende, at kontakttallet nu stiger igen.
- Der er flere steder nu, hvor der er nogle udbrud, hvor folk smitter flere, end de burde smitte. Så det er klart, at vi skal være opmærksomme på, at kontakttallet stiger, siger hun.
Hun hæfter sig dog ved, at det fortsat er lokale udbrud, da vi også har kommuner uden nye smittede.
21 kommuner er lige nu over bekymringsgrænsen med mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge.
Smitteudbrud i folkerige byer som København og Odense fik mandag sundhedsmyndighederne til at indføre nye restriktioner for 18 kommuner.
I disse kommuner sænkes forsamlingsforbuddet fra 100 til 50 personer, og barer og restauranter skal igen lukke klokken 24 og ikke først klokken 02.
Effekt af restriktioner kan først ses om uger
Det er Statens Serum Institut, der udregner kontakttallet på baggrund af nye smittede. Tidligere er det blevet udregnet på baggrund af nye indlagte og blev omtalt som smittetrykket. Der er dog usikkerheder forbundet med beregningerne af kontakttallet.
Kontakttallet opdateres en gang om ugen med nogle dages forsinkelse.
Der går også noget tid - sandsynligvis halvanden til to uger - før vi kan se effekten af de nye restriktioner i de værst ramte kommuner, siger professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan til Ritzau.
- Vi skal igennem inkubationstid, og at folk smitter videre til den næste person, siger han.
Selv om tallene igen er høje, siger Søren Riis Paludan, at der ikke umiddelbart er nogen tegn på en eksponentiel stigning, hvor antallet af smittede fordobles på kort tid.
- Den sidste del, vi skal holde øje med, er, om flere smittede også fører til flere kritisk syge og i værste fald dødsfald. Det er jo det, vi ultimativt er bekymrede for, siger Søren Riis Paludan.