Keder du dig? 10 ting, du kan få tiden til at gå med

Store dele af Danmark er lukket ned for at undgå spredning af covid-19. Sådan kan du undgå hyttekuller.

Mange danskere har efterhånden holdt sig indenfor i en uge, og ifølge direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kan der altså gå længere tid end de varslede 14 dage, før vi igen kan færdes frit.

Men det er ikke uden risiko, mener Reinhard Stelter, der er professor i idræts- og coachingpsykologi ved Københavns Universitet.

- Der er noget, som hedder hyttekuller. Det er en slags kontroltab af livssituationen, hvor man pludselig bliver indskrænket i en grad, hvor man ikke kan gøre det, man har lyst til og plejer. Det kan føre til reaktioner som trods, frustration og vrede - og så kan det føre til mere voldsomme reaktioner, hvor folk kan gå amok, fordi de ikke kan se, at det her er nødvendigt, siger han.

Ifølge professoren er det vigtigt at give sig tid til at lave noget af det, man ikke plejer at gøre, så man undgår det såkaldte hyttekuller.

Men sidder man allerede efter en uge, og er løbet tør for ideer, er her ti måder, som du kan bruge tiden mere eller mindre fornuftigt på.

10 TING, DU KAN FÅ TIDEN TIL AT GÅ MED

1 - TRÆN

Selvom landets fitnesscentre er lukkede, er der fortsat mulighed for at træne sammen med andre. Flere fitnessinstruktører og fysioterapeuter afholder livetræninger på enten Instagram eller Facebook, hvor man gratis kan træne med.
 

Blandt andet er det muligt at tilslutte sig fysioterapeut Mark Abildhauges træning hver morgen på 'Go' morgen Danmark's Facebook-side.

Og ellers kan man finde fysioterapeutens bud på et HIIT-program (højintensiv intervaltræning), der ikke kræver udstyr, her.

2 - FIRE BØGER, DU SKAL LÆSE

Litteraturredaktøren hos Berlingske Søren Jacobsen Damm har fire bøger, han gerne vil anbefale:

'Viking' af Jeanette Varberg (547 sider)
- Den er rigtig god og informativ, hvis man vil lære om sin egen historie, og den har allerede vundet en række store priser. 

'En lykkelig slutning' af Maren Uthaug (374 sider)
- Det er en roman om døden, som ikke er helt uaktuelt. Den er både morbid, morsom og samtidig cool. ​​​​​

'Brødrene Karamazov' af Dostojevskij (To bind på 960 sider)
- Den skal man læse, fordi det er en af verdenslitteraturens store klassikere.

'Sapiens' af Yuval Noah Harari (425 sider)
- Der kan man lære hele menneskehedens historie på 425 sider.

3 - TRE FILM, DU SKAL SE

Er man mere til film, har filmekspert hos Soundvenue Jacob Ludvigsen en top-tre, han mener er værd at sætte kryds ved, mens vi så vidt muligt skal blive hjemme.

'Uncut Gems' (Netflix)
- Her er Adam Sandler for en sjælden gangs skyld seriøs.Den kan sammenlignes lidt med den danske film 'Pusher' fra 90’erne.

'Once Upon A Time in Hollywood' (Blockbuster)
- Det er en oplagt chance for at se den næsten tre timer lange film derhjemme. Leonardo DiCaprio er på rollelisten.

'Contagion' (Viaplay)
- Det er nok den film, som mest seriøst skildrer det, som vi står i nu. Den kom på bagkant af SARS og gav nogle af de her tegn på, hvordan sygdommene kan spredes globalt.

Filmmaraton
Udover de fire film er der også flere filmserier, som man passende kan lave et maraton med og få set eller genset. For eksempel Ringenes Herre, Star Wars, Harry Potter, Marvel-filmene, James Bond, Terminater og The Godfather. Med appen Playpilot er det muligt at søge efter titler i alle streamingtjenester på én gang.

4 - TRE SERIER, DU SKAL SE

Jacob Ludvigsen fra Soundvenue har ligelede en top-tre over serier, der er must sees.
​​​​​
'The Outsider' (HBO Nordic)
- Det er en meget troværdig krimi, hvor man tror på efterforskningen bag - også selvom der er noget overnaturligt på spil. Hele første sæson er ude nu, så der har man en virkelig god binge-serie.

'Love Is Blind' (Netflix)
- I en hel anden grøft er jeg nødt til at anbefale reality-serien 'Love Is Blind', der er ekstremt sjov både at se og snakke om med venner. Den har været den mest sete serie på Netflix over flere dage.

'Top Boy' (Netflix)
- Det er en af de bedste serier, jeg har set i løbet af de senere år.

Seriemaraton
Det er også nu, man skal begynde på alle de serier, der har et uoverskueligt antal sæsoner. Som 'Greys hvide verden' (16 sæsoner og 363 afsnit), 'Friends' (ti sæsoner og 236 afsnit) eller 'The Big Bang Theory' (12 sæsoner og 281 afsnit). Kom du aldrig med på 'Game of Thrones'-bølgen, er det også nu. Her er der otte sæsoner og i alt 73 lange afsnit.

5 - BLIV BEDRE TIL SPROG

Ifølge sprogforsker på KU Janus Mortensen er de små to uger, som vi indtil videre skal forsøge at holde os hjemme, ikke nok til at lære et helt nyt sprog. Men det betyder ikke, at man ikke kan forbedre sine sprogkundskaber.

- Man kan for eksempel se en masse 'Skam' og lære at lytte og forstå norsk. Ellers kan man læse en svensk krimi på svensk og prøve at dyrke det. Dyrk de nordiske sprog. Man kunne også prøve at læse noget på tysk – man kan gå online og læse ting på tysk, siger han.

Appen Duolingo er gratis og tilbyder forskellige opgaver med sprog - den er samtidig god tidsfordriv.

6 - GÅ PÅ MUSEUM

Mens man er i gang med at udvikle sine kulturelle sider, kan du passende besøge en række museer - hjemmefra.

Statens Museum for Kunst arbejder med projektet SMK Open, der går ud på at stille hele Danmarks kunstsamling til fri afbenyttelse.

Louisiana anbefaler under lukningen, at man dykker ned i Louisiana Channels, hvor der er videoer om og interview med mange af tidens førende kunstnere, arkitekter og forfattere.

Tag på et virituelt besøg på The Guggenheim Museums and Foundation i New York.

7 - BAG

Det er for alle, fordi det er muligt at folde sig ud på flere niveauer, fortæller dessertkokken Christel Pixi.

- Jeg plejer at sige, at man skal starte med at lave cookies. Hvis man ikke er super ferm i et køkken, får man en succesoplevelse. Det er nemt, og det er ofte ting, man allerede har derhjemme, siger hun.

Find en opskrift på cookies her.

8 - SPIL SPIL

De fleste har måske prøvet, at tiden løber ud, når man er i gang med et spil Wordfeud på mobilen, men nu er tiden der til at blive god til ordlegen. Derudover er der også apps som Quizkampen og Ruzzle.

Til konsollen eller computeren anbefaler tech-ekspert David Guldager spillet 'Red Dead Redemption 2', som der er mange timers spil i.

9 - KOM I BUND MED RENGØRINGEN

Der er særligt to ting i hjemmet, der tager lang tid at gøre rent, og som sjældent er en del af den mere hyppige rengøringsrutine i de danske hjem, fortæller rengøringsekspert Louise Grønhøj fra BasicClean.dk.

- Lige nu er det sindssygt oplagt at gøre karme, lister og håndtag rene. Og så er der klassikeren med at afrime fryseren. 

10 - DE TING, MAN ALDRIG FÅR GJORT

Vi kender allesammen til den type ting, som man aldrig får gjort.

- Lav en back up af din computer

- Sæt billeder i et album eller lav en fotobog online

- Ryd op i rodeskuffen - eller skabet

- Plant dine planter om

- Rengør dine sneakers