Hvidjulsbarometer: Ti procent chance for landsdækkende hvid jul

Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? TV2 VEJRET giver dig svaret. Halvvejs gennem december er chancerne ikke store

Hvidjulsbarometeret står den 12. december på ti procent. Foto: TV2 VEJRET

I samarbejde med tv2.dk

Hver dag frem til 24. december tager TV2 VEJRET temperaturen på julesneen - og holder øjet stift rettet mod chancen for den hvide jul.

Her halvvejs i måneden er udsigterne ikke alt for gode. 

TV 2 VEJRET bruger hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents chance, de vurderer, at der er for en landsdækkende hvid jul.

Læs også Kold luft over Danmark kan give slud mange steder

Hvidjulsbarometeret er bygget således, at den statistiske sandsynlighed på otte procent chance for en landsdækkende hvid jul udgør midten af barometeret.

Udsving i barometeret til højre eller venstre angiver således henholdvis en større eller mindre chance for hvid jul end normalt.

HVORNÅR ER DER HVID JUL?

I Danmark kalder vi det landsdækkende hvid jul, når der den 24. december ud på eftermiddagen i mindst 90 % af landet ligger 0,5 cm sne.

 

Hvis der ét eller andet sted i landet ligger sne - så taler man om en lokal eller delvis hvid jul.

Derfor står hvidjulsbarometeret som det gør

I modsætning til tirsdagens prognoser, som gav håb om en hvid jul, er onsdagens vejrprognoser væsentligt mere nedslående, hvis man går og håber på en landsdækkende hvid jul, med nyfalden julesne.

Onsdag eftermiddag viser den seneste prognose fra den amerikanske prognosemodel, GFS, at perioden op til jul bliver mildere med positive temperaturer. Der er dog fortsat stor usikkerhed om vejrudviklingen, da der fortsat er 12 dage til.

Med baggrund i onsdagens prognoser, nedjusterer TV2 VEJRET derfor hvidjulsbarometeret fra 15 til 10 procent.

Mere om hvidjulsbarometeret

Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 VEJRET - og det starter sædvanen tro allerede ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.

De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.

Læs også Ingen afgørelse: Vegansk mad på menuen skal behandles yderligere

Statistisk set er der cirka 8 procent chance for en Hvid Jul. Siden 1900 har vi nu haft hvid jul ni gange. Det er i gennemsnit cirka hvert 13. år.

Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første 'rigtige' vejr-modeller, som de anvender på TV 2 VEJRET til at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil de anvende i forbindelse med justeringen af Hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

HVID JUL - SIDEN 1900

År med landsdækkende hvid jul i Danmark - siden år 1900

2010
2009
1995
1981
1969
1956
1938
1923
1915

Frem til 15.-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i de 'rigtige' prognosemodeller, men fra cirka ti dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker - og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise sig med deres bud.

Fra fem-syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

De seneste fem år har julen været landsdækkende grøn. I 2011 var julen lokalt hvid, mens vi i både 2009 og 2010 havde landsdækkende hvid jul.

Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.

01:12

VIDEO: Se den seneste vejrudsigt for Østjylland her.      

Luk video