Aftalen om genåbningens fase 4 er på plads

Partierne er efter ti timer nået til enighed.

Folketingets partier har netop afsluttet forhandlingerne om næste fase af genåbningen, den såkaldte fase 4, i Landstingssalen på Christiansborg, fredag den 14. august 2020. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Rammerne for den fjerde fase af Danmarks genåbning er faldet på plads.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde flankeret af repræsentanter for Folketingets partier samt justitsminister Nick Hækkerup (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Læs også Danmark fraråder ikke-nødvendige rejser til Letland

Af aftalen fremgår det blandt andet, at reglen om, at man skal have bestilt hotelophold i Danmark i minimum seks dage for at få tilladelse til indrejse, forfalder.

- Logikken bag er for det første, at vi er på vej ud af turistsæsonen, siger Nick Hækkerup.

Derudover kan barer og cafeer holde åbent til klokken 02.00 i stedet for midnat - dog på det vilkår, at man ikke lukker gæster ind efter klokken 23.00.

Heunicke: En stor genåbning kommer ikke til at ske

Men ellers er der ikke tale om en større lempelse af coronavirus-restriktioner, siger sundhedsministeren.

- Det, vi havde stillet danskerne i udsigt med en næsten fuld genåbning, kommer ikke til at ske. Der vil fortsat være lokale restriktioner og restriktioner på landsplan, siger Magnus Heunicke.

Læs også Politiet efter første dag med hotspot ved søbad: - Folk holder fornuftig afstand

Venstres næstformand, Inger Støjberg, siger, at Venstre har slået på tromme for, at epidemiloven kommer i spil. Epidemiloven tillader blandt andet at tvinge folk i selvisolation.

- Vi skal have brudt smittekæderne, om det er blandt somaliere i Aarhus eller fiskere i Thyborøn, siger Inger Støjberg.

Forsamlingsforbuddet bliver fastholdt på 100 personer maksimalt - eller 500 som det er lige nu i særlige situationer. Hvorvidt det skal forhøjes, vil partierne drøfte igen til september, siger Nick Hækkerup.

Flere sportsbegivenheder med tilskuere

Men aftalen åbner for muligheden om, at der kan lukkes flere tilskuere ind til sportsbegivenheder i Danmark.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at man også er nået til enighed om at forlænge hjælpepakkerne til de virksomheder, der fortsat vil være ramt af coronavirus-restriktioner.

Læs også 77 nye smittede i Aarhus: Vi skal gøre alt, hvad vi kan, siger overlæge

Aftalen om fase 4 kommer, efter at partierne onsdag forhandlede i ti timer uden at komme frem til en aftale. Torsdag tog de en pause, og fredag genoptog partierne så forhandlingerne klokken 16.00, som blev afsluttet klokken 22.00.