Politiker efter ny plejehjemsbrand: Vi har sat undersøgelse i gang

Alt gik efter bogen, da en dement mand kom alvorligt til skade ved en plejehjemsbrand i Silkeborg. Nu overvejer kommunen, om rygereglerne skal indskrænkes

Formanden for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune, Gitte Willumsen (V), fortæller, at kommunen vil gå arbejdsgangen igennem efter plejehjemsbranden. Foto: Sebastian Andreasen, TV MIDTVEST

I samarbejde med TV MIDTVEST

En cigaret i sengen var formentlig skyld i, at der opstod brand i en 49-årig dement mands plejebolig på Marienlund Plejecenter i Silkeborg lørdag aften.

Personalet reagerede, som de burde, og både sprinklere og alarmer virkede. Alligevel kom den 49-årige så slemt til skade, at han blev fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalet.

02:01

VIDEO: Sådan så det ud under redningsfolkenes arbejde i forbindelse med branden på Marienlund Plejecenter. Video: Local Eyes

Luk video

Det får nu kommunen til at se på, om rygereglerne for visse plejehjemsbeboere skal ændres.  

Vi skal helst ikke have vores beboere til at ryge i deres senge, og det er noget, vi taler med dem om.

Gitte Willumsen (V)

- Vi går det hele efter for at se, om der er noget, vi skal indrette anderledes, siger Gitte Willumsen (V), der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune.

Plejehjemsbranden i Silkeborg står langt fra alene. I august i år mistede tre mennesker livet i en tragisk brand på Farsøhthus i Allingåbro.

Plejehjem er også privat hjem

Ifølge Gitte Willumsen kan løsningen på problemet ligge i forebyggelsen.

- Vi skal helst ikke have vores beboere til at ryge i deres senge, og det er noget, vi taler med dem om, siger Sundheds- og Ældreudvalgsformanden.

Læs også Webdok: Gudrun, Inger-Lis og Johanne døde i brand på plejehjem

Hun understreger dog også, at en lejlighed på et plejehjem er beboernes private hjem, og at beboerne i udgangspunktet selv bestemmer, hvad de laver.

Hvad så, når det er en mand, der dement?

- Ja, så må vi jo kigge på, hvordan man kan gøre det. For det er hans eget hjem, siger hun.

Allerede nu har de flere steder i kommunen en ordning, hvor nogle beboere skal ringe efter en medarbejder, når de skal ryge.

- Det kan være, at der kommer flere af dem fremadrettet, siger hun.

Kraftig forbrændt

Klokken 22:49 lørdag aften blev branden anmeldt. Der gik meldingen på røg fra en af plejehjemmets boliger.

- Branden er formentlig startet i forbindelse med rygning i sengen, sagde Anders Olesen, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, søndag til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er kraftig forbrændt. Han bliver overført til Rigshospitalet. Hans tilstand er kritisk.

Anders Olesen, Midt- og Vestjyllands Politi, søndag

Brandvæsenet ankom kort efter til plejehjemmet på Sanatorievej. Da mandskabet kommer ind i lejligheden, er beboeren i live.

- Han er kraftig forbrændt. Han bliver overført til Rigshospitalet. Hans tilstand er kritisk, sagde Anders Olesen søndag.

Læs også Brand på plejehjem på grund af rygning: En person i livsfare

Mandag morgen er meldingen fra politiet, at der intet nyt er om mandens tilstand.

Der vil i denne uge blive lavet brandtekniske undersøgelser på plejehjemmet. Men vagtchef Anders Olesen har slået fast over for TV2 ØSTJYLLAND, at der var sprinkleranlæg på plejecenteret, der blev aktiveret i branden.

De pårørende til den 49-årige mand, der er dement, er underrettet.