Efter indbrudsbølge: Mobilstation giver gode råd om indbrud

Mobilstationen kommer til Virklund syd for Silkeborg: Få politiets råd til at sikre dit hjem

Erik Hykkelbjerg rådgiver borgerne om indbrudssikring i Virklund. Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

I samarbejde med TV MIDTVEST

Nabohjælp, DNA-mærkning og udskiftning af låse. Det er nogle af emnerne, som Midt- og Vestjyllands Politi gerne vil tale med borgerne om, når den nye mobile politistation tirsdag besøger Virklund ved Silkeborg.

- Folk spørger, hvad vi laver her og får så gode råd om indbrudssikring, siger Erik Hykkelbjerg, der er politiassistent i det kriminalpræventive sekretariat hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Læs også Tyve stjal adskillige GLS-pakker hos købmand

Virklund syd for Silkeborg blev i december ramt af en indbrudsbølge, som politiet nu vil gøre en målrettet indsats imod. Tirsdag er den nye mobilstation derfor rykket ud, for at møde borgerne i området.  

Vi har haft besøg af nogle hundrede mennesker her, og jeg synes egentlig, det har været godt. Vi har faktisk snakket en meget om DNA-mærkning.

Erik Hykkelbjerg, Midt- og Vestjyllands Politi

- Vi har haft besøg af nogle hundrede mennesker her, og jeg synes egentlig, det har været godt. Vi har faktisk snakket en meget om DNA-mærkning. Det er der en del, der ikke ved så meget om, siger Erik Hykkelbjerg. 

- Der er ikke lavet undersøgelser, der dokumenterer præcist, hvor effektivt det er, men vi er ret overbeviste om, at det fungere ret godt præventivt, siger Erik Hykkelbjerg.  

Erik Hykkelbjerg i den nye mobilstation. Her møder han borgerne. I dag uddeler han også materiale om deling af private billeder og videoer online. Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

Stigningen i indbrudstallet i Virklund står i kontrast til, at Midt- og Vestjyllands Politi samlet set i år 2017 registrerede et rekordlavt antal indbrud – et resultat, som politiet formoder blandt andet hænger sammen udbredelsen af forebyggelsestiltag såsom nabohjælp, DNA-mærkning og sikring af huse. 

Indbrudstyve vil helst undgå at blive bemærket og holder sig bevidst fra kontakt til beboere i området, fordi det kan øge risikoen for at blive genkendt. Ifølge politiet viser undersøgelser fra udlandet, at aktiv nabohjælp kan nedbringe risikoen for indbrud med op til 26 procent.

Mobilstationen bliver i Virklund indtil kl. 19.30 tirsdag aften.

Beboerene i Virklund er glade for mobilstationens besøg. Se en af dem fortælle i videoklippet herunder: 

00:31 Luk video

Politiets anbefalinger

Nabohjælp
Baseret på erfaringer anbefaler politiet, at forme fællesskaber med vejens andre beboer. Det kan være med til at skabe tryghed i nærområdet. Hvis en gruppe naboer, aktivt anvender nabohjælp og er gået sammen om at forebygge indbrud, er det en god idé at systematisere indsatsen ved hjælp af den officielle nabohjælpsordning. Det gør indsatsen mere synlig – og dermed mere effektiv. 

DNA-mærkning:
DNA-mærkning foretages med en syntetisk væske, som kan påføres værdigenstande. Væsken indeholder nogle mikroprikker, som danner en unik DNA-kode. Væsken med DNA bliver synlig under UV-lys, og herefter kan koden aflæses ved hjælp af et mikroskop. Mærkede tyvekoster er sværere at afsætte og derfor ikke så attraktive af stjæle. Et forsøg i Syd- og Sønderjyllands Politi har vist, at indbrud i husstande med DNA-mærkning faldt med 38 pct..

Som borger kan du tilmelde den unikke DNA-kode i en database, hvor du registrerer de værdigenstande, der har fået påført væsken. Når du køber DNA-mærkning modtager du også særlige advarselsmærkater, som kan påføres på de mærkede genstande samt på vinduer