Brødre fandt guldskat: Museum ledt på sporet af større fund

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen fra Bjerringbro finder guldskat ved Hvorslev nær Ulstrup

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen gjorde i 2015 og 2016 bemærkelsesværdige guldfund ved Hvorslev mellem Bjerringbro og Randers. Fundet har ledt Moesgaard Museum på sporet af et større fund. 

For kort tid siden har museet lavet en ny undersøgelse i området, som har bragt nye guldfund  - tre såkaldte brakteater - frem i lyset.

Hvorslev ligger syd for Ulstrup i Favrskov Kommune. 
Hvorslev ligger syd for Ulstrup i Favrskov Kommune.  Foto: Google Maps

Ifølge museumsinspektør på Moesgaard Museum, Jens Jeppesen, som forestod undersøgelsen, er der for brakteaternes vedkommende tale om en B-brakteat og fire D-brakteater.

- På B-brakteaten ses tre dansende mennesker. Over dem svæver et fuglelignende væsen. Motivet kendes også fra andre brakteater, hvor menneskefigurerne kan være omgivet af forskellige symboler. Der er utvivlsomt tale om et religiøst motiv, som er vanskeligt at gennemskue i dag, men jernalderfolkene, som for 1500 år siden bar sådanne smykker eller amuletter, har vidst, hvad disse billeder symboliserede, siger Jens Jeppesen i en pressemeddelelse.

Runde hængesmykker  

Brødrene Henrik og Morten Sahl Carlsen er begge metaldetektiver. De fandt den første del af skatten allerede i 2015. I 2016 fandt brødrene yderligere to dele af det, som nu samlet beskrives som en guldskat. Moesgaard Museum vurderer, at landbrugsmaskiner i tidens løb har spredt skatten fra det sted, den oprindeligt har ligget. 

Brakteater er runde hængesmykker med øsken til ophæng. De er kun præget på den ene side, hvor man ser forskellige motiver. 

Tre af D-brakteaterne er end. De er fremstillet med samme prægestempel, mens den fjerde er afvigende. Her ses denne brakteattypes karakteristiske, ret abstrakte dyrefigurer.

Spredt ud over Skandinavien, England og dele af Mellemeuropa er der i tidens løb fundet omkring 900 guldbrakteater. Hovedparten er fremkommet i Sydskandinavien, og der er således tale om et udpræget nordisk fænomen. I Danmark, hvor der er flest, kendes de udelukkende fra skatte- eller offernedlæggelser, mens de i Norge og England også er fundet i grave, skriver Moesgaard Museum i en pressemeddelelse.

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

Jakob Ellemann-Jensen

Ellemann vil åbne til maj efter vaccination af alle over 50 år

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

oversavet jagtgevær ulovlige våben

Gemte gevær i lejlighed: 41-årig idømt flere års fængsel

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang