Nu har nationalpark fået nok - sætter foden ned

Nationalpark Mols Bjerge vil ikke længere lægge navn til en unuanceret debat, beskyldninger og halve sandheder i sit kommentarspor.

Det er ikke længere muligt at blande sig i debatten på Nationalpark Mols Bjerges facebookside.

Nationalparken har valgt at lukke ned for sit kommentarspor i en periode. 

- Det har vi, fordi vi simpelthen har fået nok. Det handler om at sætte foden ned og sige stop, forklarer nationalparkchef Birgitte Lamp til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun fremhæver to konkrete eksempler fra den seneste uge, hvor nationalparken har delt to nyheder om henholdsvis en frivilligpris og nye solcelledrevne terrænkørestole på Facebook, som har været prikken over i'et.  

- Det føg om sig med beskyldninger og nedsættende bemærkninger, og det kan og vil vi ikke leve med og finde os i. Vi bliver jo en blanding af kede af det og vrede. Det er beskæmmende for vores debatniveau, at nogle vælger at bruge sådan et sprog, uddyber chefen.

Nedsættende sprog og halve sandheder

Brugerne kan efter hendes udsagn få alle debatter og historier til handle om dyremishandling, og parkens eget forsøg på at moderere tonen og debatten har ikke været succesfuld. 

Birgitte Lamp peger på, at der er nogle, som forsøger at overtage dagsordenen uanset hvad. Det tiltrækker personer med den modsatte holdning.

- Debatniveauet bliver dårligt, og det fyger omkring sig med halve sandheder. Det vil vi ikke lægge navn og spalteplads til, siger Birgitte Lamp. 

- Tingene bliver blandet sammen i en pærevælling. Det synes jeg, vi skal holde os for gode til.

quote Debatniveauet bliver dårligt, og det fyger omkring sig med halve sandheder.

Birgitte Lamp, nationalparkchef

Derfor tager nationalparken altså en tiltrængt pause fra det sociale medies kommentarspor.

- Det handler om at sætte foden ned og sige stop, siger nationalparkchefen, der ikke vil spå om, hvor lang pausen bliver.

Men skal der ikke være plads til debat?

- Jeg tænker, at det er fantastisk, at vi har ytringsfrihed. Men jeg tænker også, at den kommer med et ansvar. Der er både juridiske og etiske overvejelser. Man skal jo være mod andre, som man gerne vil have, de er mod en selv, siger Birgitte Lamp.

Kan ikke se stiltiende til

Hun mener, at det er et demokratisk problem, når debatten stikker af i en sådan grad, at andre ikke tør blande sig i den, mere end at man ikke kan blande sig i den.

Derfor tager man nu dette standpunkt uden at holde med nogen.

-  Vi tager afstand fra niveauet og tonen. Jeg synes ikke, vi er specielt sarte, og vi skal selvfølgelig kunne tåle nogle ting, men vi kan ikke se stiltiende til over for det hele.

Beslutningen har været undervejs et stykke tid og er altså nu kulmineret efter de førnævnte episoder.