Dom og påbud kan ikke stoppe pool party-larm i landsby

I et villakvarter på Djursland bliver naboerne generet af larm hele sommeren, selvom ejeren af huset er dømt for ulovlig udlejning.

Bassen pumper hårdt og insisterende gennem hele nabolaget sammen med lyden af glade og feststemte folk en sommeraften i Knebel.

- Sådan er det tit og ofte her om sommeren, siger Janus Lindgaard.

Sammen med en række naboer har han kontaktet TV2 ØSTJYLLAND om problemet med, hvad de mener, er ulovlig sommerhusudlejning i deres kvarter i den lille by på Djursland.

quote Jeg ved ikke, om det hjælper, at vi gør opmærksomme på det, men det er næsten det eneste, vi har tilbage at gøre. At tale til ejerens moral.

Janus Lindgaard, Knebel

- Vi kan få aftener, eftermiddage og sågar formiddage ødelagt af larm, siger Erling Brejnegaard, der også er nabo til larmen.

Han flyttede selv til området, da han sammen med sin familie fik bygget sit hus med havudsigt til Knebel Vig.

- Der vidste vi ikke, at der var et hus med det støjniveau, siger han.

De to naboer har flere gange dokumenteret problemerne med støj, som det fremgår af videoerne her:

Huset rummer op til 16 personer og ligger i et område, hvor der er bopælspligt. På hjemmesiden airbnb er stedet udlejet hele sommeren.
Huset rummer op til 16 personer og ligger i et område, hvor der er bopælspligt. På hjemmesiden airbnb er stedet udlejet hele sommeren.

Fortsætter trods dom og påbud

Balladen begyndte, da det store nabohus blev solgt til den nuværende ejer tilbage i 2016. Til trods for at der er bopælspligt i området, stod det snart klart, at den nye ejer tilsyneladende havde købt huset med udlejning for øje.

Det førte i april 2021 til en dom mod ejeren for ulovlig udlejning og et påbud fra Syddjurs Kommune: Fordi lokalplanen kun tillader helårsbolig, skal der være folk med en permanent adresse på stedet. Alternativt må huset stå tomt, har kommunen redegjort for i et notat.

Men dommen og påbuddet fik ikke umiddelbart ejeren på bedre tanker.

Syddjurs Kommune kunne kort efter konstatere, at den ulovlige feriehusudlejning fortsatte.

- I det ejeren af Energivej 124F fortsat ikke efterlever Syddjurs Kommunes påbud samt domsafgørelsen af 15. april 2021, har Syddjurs Kommune anmodet politiet om at genoptage sagen d. 10. juni 2021, skriver Syddjurs Kommune i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.


Lejes ud gennem Airbnb

Et år senere er situationen, tilsyneladende, uændret. Naboerne kan hyppigt konstatere stor aktivitet ved adressen, hvor mange forskellige biler holder parkeret. Og et opslag på udlejningstjenesten Airbnb bekræfter, at huset lejes ud.

screenshot fra airbnb d. 28. juni 2022 viser, at boligen er lejet ud hele sommeren, og at det den eksempelvis koster 1.827 kroner i døgnet senere på året.
screenshot fra airbnb d. 28. juni 2022 viser, at boligen er lejet ud hele sommeren, og at det den eksempelvis koster 1.827 kroner i døgnet senere på året. Foto: airbnb

Naboerne har også fundet boligen på det populære udlejningssite AirBnb.

- Her kan vi jo se, at stedet er lejet ud hele sommeren, og ejeren tager op til 2.000 kroner i døgnet, så det må være en god forretning, lyder det fra Janus Lindgaard.

quote Han indsatte en række folk som stråmænd, der stod som lejere. Blandt andet et 75-årigt ægtepar, som jeg aldrig har set derovre.

Janus Lindgaard, Knebel

Med ni soveværelser og fire badeværelser fordelt på 381 kvadratmeter er der rigeligt plads, og huset er ofte udlejet til grupper af op til 16 personer ad gangen.

- Når der flytter 16-20 mennesker ind på ugebasis, kommer man selvfølgelig med godt humør og er festglad. Det kan man ikke klandre de folk for, men i et almindeligt boligkvarter giver det ret mange gener, siger Janus Lindgaard.

Ifølge naboerne har den seneste politianmeldelse således ikke ændret noget. De har sendt en række billeder fra forskellige datoer de seneste år. Her kan man se, at der tit holder mange biler på parkeringspladsen foran huset - nogle af dem også med udenlandske nummerplader.

Klik dig igennem dig forskellige billeder og se, at der jævnligt holder mange biler, som naboerne mener, tilhører turister, som lejer huset. Datoerne står under hvert billede. Nummerplader er sløret. 

Smækker røret på

Da TV2 ØSTJYLLAND ringer til ejeren for at få ham i tale, bliver samtalen hurtigt afbrudt, da ordene ’naboer’ og ’Knebel’ bliver nævnt.

Efterfølgende svarer han hverken på telefon, sms eller mail, selvom vi over flere dage forsøger at få et interview.

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt, om ejeren stadig udlejer sin bolig til ferieophold, om naboerne kan forvente, at larmen hører op, og om han selv bor i huset?

Det er der ikke meget der tyder på, og en søgning på Google viser da også, at han er formand i en grundejerforening i et boligområde i Skåde Bakker i Aarhus, hvor han har adresse og således må formodes at bo.

Tip os: Oplever du ferielarm?

Naboerne er også ret sikre på, at ejeren ikke bor i Knebel.

- Vi har set, at han kommer og slår græs, men han bor der ikke, forklarer Erling Brejnegaard og Janus Lindgaard tilføjer en anden interessant detalje fra dommen i 2021:

- Han indsatte en række folk som stråmænd, der stod som lejere. Blandt andet et 75-årigt ægtepar, som jeg aldrig har set derovre, fortæller han.

Helt fint med larm en gang imellem

Naboerne understreger, at de ikke har noget imod en fest i nabolaget, og at områdets beboere selvfølgelig selv larmer i ny og næ.

- Der er også folk, som holder studentergilder, og der skal være plads til glæde og lidt larm en gang imellem, siger Erling Brejnegaard.

Men larm på alle tider af døgnet vil de gerne have sig frabedt, og Erling Brejnegaard finde det frustrerende, at udlejningen fortsætter. 

Janus Lindgaard på sin terrasse med udsigt til den bolig, han igen og igen oplever bliver brugt til ferieudlejning mod reglerne.
Janus Lindgaard på sin terrasse med udsigt til den bolig, han igen og igen oplever bliver brugt til ferieudlejning mod reglerne.

De to naboer håber, at larmen og udlejningen stopper, men forventer ikke, at det sker lige med det samme.

- Jeg ved ikke, om det hjælper, at vi gør opmærksomme på det, men det er næsten det eneste, vi har tilbage at gøre. At tale til ejerens moral, slutter Janus Lindgaard.

Hele svaret fra Syddjurs Kommune