Skoleleder til 400 elever i indskoling: - Jeg havde ikke set den komme

Mange skoler med rigtig mange elever i indskoling står over for en stor opgave, inden der kan åbnes op efter påsken.

Kristian Toft er skoleleder på Mølleskolen i Ry, hvor der går omkring 1.000 elever.

Det kom lidt som en overraskelse for skoleleder Kristian Toft på Mølleskolen i Ry, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften, åbnede op for, at de mindste klasser kan begynde onsdag efter påske.

- Det kom bag på mig. Jeg havde ikke set den komme, at vi skal åbne op for så mange elever, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mette Frederiksen: - Vi genåbner Danmark gradvist

Mølleskolen i Ry har omkring 1.000 elever. Fra onsdag den 15. april vil regeringen genåbne børnehaver, daginstitutioner og skoler fra 0. til 5 klasse.

Det er omkring 400 børn, som skal begynde. Jeg havde troet, at de som minimum gav os fire dage efter påske til at gøre klar.

Kristian Toft, skoleleder, Mølleskolen.

- Det er omkring 400 børn, som skal begynde. Jeg havde troet, at de som minimum gav os fire dage efter påske til at gøre klar, siger Kristian Toft til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg forstår godt, at der både vil være forældre og lærere, der vil være bekymrende for at blive smittede. Derfor skal børn og voksne være ude så meget, det kan lade sig gøre. Der skal være mere afstand mellem børnene indenfor. Der skal gøres mere rent. Og er man det mindste syg, så skal man blive hjemme, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Læs også COVID-19 LIVE: Danskerne vilde med at lade sig corona-teste

Formand for lærerforening: Stor og kompliceret opgave

Hos Aarhus Lærerforening er man klar over, at det her bliver en stor opgave.

- Vi står over for en rigtig stor og kompliceret og alvorlig opgave, siger formand i Aarhus Lærerforening Jesper Skorstensgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Der kommer til at være et grundigt stykke arbejde at planlægge. Og hvordan det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gå på arbejde.

Jesper Skorstensgaard, formand i Aarhus Lærerforening.

I Aarhus er der nogle kæmpe skoler med over 1.000 elever. 

- Vi har mange skoler med mange elever, og store indskolingsafdelinger. Der må være en logistisk opgave i at få det til at spille, siger Jesper Skorstengaard.

Allerede nu bliver der arrangeret møder på Skype mellem lederne, så de hurtigst muligt kan forberede sig på den nye situation. 

- Der kommer til at være et grundigt stykke arbejde at planlægge. Og hvordan det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gå på arbejde, siger Jesper Skorstensgaard.

Læs også Jonna frygter for sin mors helbred: - Kan miste evnen til at gå

Ingen afsluttende eksamener  

Mette Frederiksen fortalte også på pressemødet, at der ikke vil blive nogle afsluttende eksamener for 9.klasserne. Det vil være den seneste årskarakter, som vil gælde.

- Den del er fornuftig nok. Det vil ikke være rimeligt at sende dem til eksamen, hvis de skal være hjemme indtil midten af maj, siger skoleleder Kristian Toft.

Det skal lykkes. Når landets øverste leder siger, at vi skal åbne - så er det det, vi gør.

Kristian Toft, skoleleder.

Danmarks Lærerforening har været ude og anbefale det samme. Og det, synes Jesper Skorstensgaard også, er en god løsning,

- Det er en meget fornuftig beslutning. Den anbefaling, som Danmarks Lærerforening er kommet med, har man lyttet til, siger han.

Læs også Lærerforening anbefaler at droppe afgangsprøver: - Det er for tidligt at beslutte, mener skoleelever

Nu kan lærerne i udskolingen koncentrere sig om fjernundervisning, når de ikke skal tænke på eksamenerne. 

- Nu skal det om-koordineres, så de ikke skal forberede eksamener, men ordne fjernundervisning i stedet for, siger Kristian Toft.

Skolelederen i Ry afventer nu en koordinering fra Skanderborg Kommune. Også i forhold til de sundhedsmæssige retningslinjer, der skal overholdes.

- Det skal lykkes. Når landets øverste leder siger, at vi skal åbne - så er det det, vi gør, siger Kristian Toft.