Cigaretter, snus og piber: Tobak er snart fortid for ansatte i Østjylland

To ud af tre kommuner har skoddet smøgerne i arbejdstiden. Bedst ser det ud i Region Midtjylland, hvor 16 ud af 19 kommuner er hoppet med på vognen. I Østjylland er der næsten fuld plade.

Færre ansatte i landets kommuner tænder en cigaret, stopper en pibe eller skubber en snuspose op under læben i arbejdstiden. 

Tobaksrygningen er nemlig på retur. 

I to ud af tre kommuner har man valgt at indføre røgfri arbejdstid. Og i Østjylland går det særlig godt. 

Her er næsten samtlige kommuner nemlig røgfri for de ansatte i arbejdstiden. Eneste undtagelse er Horsens og Samsø Kommune, men for begge gælder det, at processen med at indføre røgfri arbejdstid allerede er sat i gang. 

Vil være rollemodeller 

Senest er Silkeborg Kommune hoppet med på vognen. Her indførte man pr. 1 april 2021 rygestop for alle medarbejdere i arbejdstiden. For kommunen handler det især om at være rollemodeller. 

- Vi kan ikke gå og lave en masse forebyggende tiltag ude omkring, uden også selv at være rollemodeller. Så det er vigtigt, vi er med, og derfor har vi tilmeldt os det her røgfri fremtid og indført røgfri arbejdstid, forklarer Kirsten Mørck Hansen, der er personalechef i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Et tiltag, som allerede har hjulpet Jimmy Jensen, der arbejder som IT-administrator i kommunen. Han har på nuværende tidspunkt været røgfri i fem måneder. 

- Jeg elsker at ryge, men jeg er ved at komme op i alderen, og jeg har en lille datter, som jeg gerne vil opleve blive konfirmeret. Så for min familie og omgangskreds skyld, har jeg valgt at stoppe, forklarer han. 

VIDEO: Her kan du møde Jimmu Jensen om høre mere om, hvad kan tænker om tiltaget i Silkeborg Kommune.

Tror på, at initiativet virker 

Bliver man taget med en smøg i arbejdstiden kan det i yderste konsekvens koste sanktioner til medarbejderne. Kirsten Mørck Hansen tror på, at tiltaget vil få mange til at quitte tobakken helt. 

- Vi vil jo rigtig gerne skubbe på folkesundheden, og vi tror på, at vi kan presse flere til at tage det skridt, som nogle gør, og som de allerede er på vej til, ved at sige, at det også bliver lidt mere bøvlet for mig i min hverdag. Jeg skal faktisk ryge færdig, inden jeg kommer på arbejde, forklarer hun. 

Jimmy Jensen er godt tilfreds med sit rygestop, men  han mener ikke, at et forbud alene kan gøre det. Står det til ham, er der også nødt til at være fokus på at hjælpe medarbejderne til en røgfri tilværelse. 

- Jeg vidste godt, at der fandtes de der rygestopkurser, som er gratis at være med på, og at vi får noget tilskud til rygestopsremedier, men jeg vil sige: Mere bred information i kommunen på de medier, vi nu har, om at der altså er det her tilbud, siger han. 

Kræftens Bekæmpelse tror på stor effekt at tiltagene 

Generelt er der store geografiske forskelle på, hvor mange kommuner, der er røgfri fordelt på de enkelte regioner. 

I Region Midtjylland har 16 ud af 19 kommuner røgfri arbejdstid. Dermed er regionen den i landet, som er tættest på at have 'fuld plade', når det gælder røgfri arbejdstid.

Andel kommuner, der har røgfri arbejdstid eller får det i 2021 per region

Hos Kræftens bekæmpelse er projektchef Niels Them Kjær overbevist om, at det er et stort skrift i den rigtige retning mod at flere får en røgfri tilværelse. 

- Det er klart, at når arbejdspladsen er røgfri, så er det også nemmere at få succes med sit eget rygestop. Hvis ikke man blive lokket til at ryge af sine kollegaer i en pause, så bliver det nemmere at holde ud, siger han. 

Ifølge ham skyldes, hver tredje dødsfald af kræft, tobaksrygning. Derfor støtter foreningen op om tiltag som dette. De vil især gerne undgå, at unge begynder at ryge, når de møder arbejdsmarkedet. 

- Vi synes ikke, der er nogle, som skal ryge, så vi vil gøre alt, vi kan, for at undgå at børn og unge begynder, som det primære, og så vil vi også gerne lave så mange forskellige tilbud og tiltag, der gør det let at blive røgfri, siger Niels Them Kjær. 

VIDEO: Hos Kræftens bekæmpelse er projektchef Niels Them Kjær imponeret over at Region Midtjylland - med 84% røgfri arbejdspladser - nærmer sig en fuld plade. Han mener desuden, at de røgfri arbejdspladser også vil smitte af på medarbejdernes private vaner i forhold til rygning.
Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

20200714-125601-L-1920x1280we

Paddleboardere reddet i land på Djursland

Dagens mest læste