Børnene bliver vindere i ny budgetaftale - de ældre får sparekniven

Ingen i byrådet bryder sig om besparelser, men kommunen kan ikke bruge flere penge, end den har.

Der er for få indtægter og for mange udgifter. 

Det er situationen i Silkeborg Kommune, hvor 19 ud af 31 medlemmer af byrådet netop har stemt for en budgetaftale, der rummer besparelser for cirka 50 millioner kroner. 

Det er primært beskæftigelsesområdet, kommunens administration og ældreområdet, der kommer til at stå for skud, når det gælder om at spare penge i kommunen. 

 

Til gengæld kan børn og skoler se frem til at have 20 millioner flere kroner i 2021.

Det er hovedpunkterne i en budgetaftale, der netop er vedtaget i kommunen med postnummer 8600.

Inden forhandlingerne om budgettet gik i gang, stod kommunen i en situation, hvor man skulle tage 67 millioner kroner op af kassen for at få et budget i balance i 2021.

Med besparelserne kan kommunen nøjes med at tage omkring 17 millioner kroner fra kassen.

De ældre må give, mens børnene tager imod. I hvert fald i Silkeborg Kommune. 
De ældre må give, mens børnene tager imod. I hvert fald i Silkeborg Kommune.  Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

"Vi kan ikke bruge flere penge, end vi har"

Ifølge kommunens borgmester, Steen Vindum (V) skal kommunen formentlig spare 10-15 millioner om året i 2022 og 2023 for at få balance i budgettet.

Det mener borgmesteren er muligt, men han påpeger også, at det på sigt er uholdbart at finansiere kommunens drift ved at tage penge fra kassen. 

- Besparelser går desværre altid ud over en række mennesker, og ingen i byrådet synes, det en nem opgave at skulle beslutte de nødvendige prioriteringer. Det er imidlertid et ansvar, vi er valgt til, og vi kan ikke bruge flere penge, end vi har. Hvis vi ikke havde befolkningsvækst, ville vi sandsynligvis skulle finde endnu større besparelser, siger Steen Vindum i en pressemeddelelse.

Børnene vinder

I budgetaftalen bliver børn og skoler prioriteret med henholdsvis fem og 15 millioner kroner i 2021.

Kommunen får desuden 7,7 millioner kroner til flere lærere og cirka 12,7 millioner kroner til øgede normeringer i daginstitutionerne via en statslig pulje.

Når det er børne- og skoleområdet, der står til at blive tilgodeset i budgetaftalen, forklarer han det med, at kommunes udgifter pr. elev i folkeskolen og pr. barn i daginstitutionerne ligger i den lave ende.
 

Budgetaftalen i overskrifter