40.000 har skrevet under på borgerforslag: Bevar kræftbehandlingen af børn

Forældre til børn med kræft kæmper mod en ide om, at deres børn skal tvinges til at tage til København for at få deres diagnose og behandling. Nu skal et borgerforslag forhindre den ide.

- Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke pålægges at stoppe de nuværende overvejelser i Sundhedsstyrelsen, med henblik på at centralisere børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Behandlingen skal bevares uændret eller forbedret på alle de nuværende lokationer Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospitalet. 

Sådan starter et borgerforslag, som skal forhindre, at store dele af børnekræft-forløbet skal flyttes København. Et forslag, som Anne Grøndahl Poulsen fra Silkeborg har været med til at lave.

Hun er mor til 12-årig Magnus Grøndahl Poulsen, som i 2018 fik konstateret leukæmi.

På grund af pladsmangel på Aarhus Universitetshospital i Skejby er han primært blevet behandlet i Odense. En i forvejen lang tur, som ville have været helt uoverskuelig, hvis den skulle være gået til København hver gang. 

- Bare turen til Odense, når man havde det dårligt, den var ikke rar, og hvis man så lige skulle køre det dobbelte, så ville det virkelig ikke være fedt, lyder det fra Magnus Grøndahl Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

12-årige Magnus Grøndahl Poulsen fra Silkeborg er idag kræftfri, men han ved, hvor hårde de lange køreture kan være, da han selv blev behandlet i Odense.
12-årige Magnus Grøndahl Poulsen fra Silkeborg er idag kræftfri, men han ved, hvor hårde de lange køreture kan være, da han selv blev behandlet i Odense.

Vil hjælpe andre kræftramte børn og deres forældre 

Magnus Grøndahl Poulsen er i dag kræftfri, men han kan se tilbage på et meget hårdt forløb. Derfor ved både han og hans mor, hvor problematisk en centralisering, hvor diagnose og dele af behandlingen skal foregå i København, vil kunne være. 

- Det tager måske fem timer at komme til København, når man skal igennem midtbyen og hen til Rigshospitalet, så det er fuldstændig horribelt at forestille sig, at børnene og forældrene skal udsættes for den køretur så ofte, som det er, når de er i behandling, siger Anne Grøndahl Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg tror, det ville være meget mere træls, og at jeg ville få det meget mere dårligt og skulle kaste op og ikke have det godt, når man kom derover, siger Magnus Grøndahl Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Mangler kun 10.000 støtter

Startdatoen for borgerforslaget var den 11. december, og allerede knap to måneder senere har omkring 40.000 skrevet under på det. 

Og der skal kun 50.000 underskrifter til, før politikerne skal behandle et borgerforslag i Folketinget. Det tyder derfor på, at Folketinget snart skal forholde sig til forslaget. 

Forældrene mener, at der er allerede er dygtige kræftlæger på de lokale sygehuse, og derfor giver det ikke mening, at rykke diagnose og dele af behandlingen til Rigshospitalet. Det er det, som borgerforslaget efter planen skal forhindre.
Forældrene mener, at der er allerede er dygtige kræftlæger på de lokale sygehuse, og derfor giver det ikke mening, at rykke diagnose og dele af behandlingen til Rigshospitalet. Det er det, som borgerforslaget efter planen skal forhindre.

Et forslag, som normalt er Sundhedsstyrelsens område. 

- Det her handler jo rigtig meget om, hvorvidt at patienterne skal indrette sig efter sundhedssystemet, eller om sundhedssystemet skal indrette sig efter patienterne. Jeg synes, det er en rigtig vigtig politisk debat, og den glæder jeg mig til at tage i folketingssalen, lyder det fra sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen (SF), der er modstander af centraliseringen. 

Og selvom Anne Grøndahl Poulsens søn i dag er kræftfri, så håber hun, borgerforslaget kan være med til at forslaget, om at store dele af kræftforløbet skal foregå i København, bliver droppet. 

- Når man har været det igennem og ved at, hvad det indebærer, så kunne vi simpelthen ikke se os selv i øjnene, hvis ikke vi gik ind i det her og kæmpede en kamp, siger hun. 

VIDEO: Anne Grøndahl Poulsen står bag et borgerforslag mod centraliseringen af børnekræftområdet.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men de har oplyst, at de ikke har tid. 

Niels Kjeldsen øverst (1)

Mejetærsker rev 12-årige Niels' ben over – siden har han levet af maskiner

gerningamamnd

Kan du hjælpe politiet? Efterlyser mand for påsat brand

Kirsten Dyrman

Politidirektøren om helikoptere i luften og en ung kollega med familie på intensiv

210621 Guldregn i Højbjerg VTR 19.302 Still

play Vild medaljehøst: Klub vinder 50 medaljer til DM

COVID-19 LIVE:
20210604-173648-L-1920x1079we

liveblog Epidemien er fortsat aftagende

hanne-knude-palshof_11

play Dyrlæger fravalgt: - Arrogant ikke at anerkende vores faglighed

Dagens mest læste